Julianabrug

Julianabrug Zaandam

De ranke Julianabrug vormt de verbinding tussen Zaandijk en de Zaanse Schans. Elke dag passeren hier talloze toeristen die vanaf station Zaandijk naar de Zaanse Schans, een van de grootste attracties van Nederland, lopen. Het mooie sierlijke ontwerp past goed bij de omgeving met de molens, de Gortershoek en de Zaanse Schans. De constructie heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor mooiste Europese brug.

De Julianabrug komt voor in het boek Zaanse parels (118). Op pagina 20 en 21 in het boek Kijk Zaans lees je meer over het ontwerp van architect Joris Smits van Royal Haskoning Architecten. Door het verhaal van Wouter Boekhold, projectleider namens de BAM, ga je de brug nog meer waarderen.

Getipt voor Kijk Zaans: 2

De Julianabrug is getipt voor Kijk Zaans door Kijk Zaans fotograaf Elroy Blom 

Review:

Deze brug heeft niet voor niets een prijs gewonnen voor mooiste brug van Nederland én Europa. Over ieder detail is nagedacht en de brug past perfect in het landschap, zowel vanaf het water als vanaf het land gezien. Het enige dat afbreuk doet aan alle mooi gebogen lijnen zijn de lelijke recht ijzeren palen van de beveiligingscamera’s, die zijn duidelijk niet door de architect geplaatst.  Kijk niet alleen van boven naar de brug maar kijk er ook eens onder zie hoe mooi en ‘lichtvoetig’ de brugpijlers vormgegeven zijn.

Tip van Bart Natuursteen

Review:

De Julianabrug is een prachtig bouwwerk. Maar het is ook heel bijzonder dat je vanaf de brug alle bijzondere elementen van de Zaanstreek ziet liggen. Zo zie je industrie, wonen, recreatie, werken, cultureel erfgoed en cultuur. Het uitzicht is echt prachtig en je ontdekt steeds weer andere dingen.

 

‘Vanaf de brug zie je beide gezichten van de Zaanstreek, zowel de historische molens als de toonaangevende fabriekspanden waar de Zaanstreek internationaal furore mee heeft gemaakt.’  Wouter Boekhold in het boek Kijk Zaans.