Klompenmakerij Zaanse Schans

Klompenmakerij Zaanse Schans

Natuurlijk kende ik de grote klomp waar bijna letterlijk elke voorbijganger in gaat staan voor een foto. Maar ik kende het bedrijf er achter niet.
In het nieuwe boek willen we zoveel mogelijk parels die zijn getipt voor Kijk Zaans een plekje geven. Dat varieert van een woord, een zin, een alinea tot een gedeelde spread of een eigen spread. Omdat mijn opa ook een klompenmachine heeft uitgevonden, was ik wel nieuwsgierig naar dit bedrijf.
Toen ik vanochtend belde om ze wat vragen te stellen want voor een korte tekst ga ik niet altijd langs, werd de eigenaar zo enthousiast dat ik natuurlijk direct op mijn fiets ben gestapt. Wat mooi om de man met veel passie te horen vertellen over het familiebedrijf dat zijn vader ooit gestart is. Ze waren het eerste bedrijf op de Schans. Er kwamen toen 2 tot 4 bussen per week. Door een aantal grote touroperators uit te nodigen veranderde dit beeld. Nu komen er jaarlijks meer dan een miljoen gasten. Erg leuk om de man enthousiast te horen vertellen over de geschiedenis van klompen, want hij heeft een bijzondere collectie samengesteld. En overal heeft hij wel een opmerkelijk verhaal over. Leuk ook om het gastenboek te zien waarop de eerste dag (1 april 1973) Jan Cremer uit New York zijn handtekening heeft gezet. Er volgden veel meer beroemde gasten, waar natuurlijk nog altijd leuke verhalen over worden verteld.
Ook de geschiedenis van het pakhuis is leuk. Ik ben wel enthousiast geworden voor dit natuurproduct. Want ik heb ook geleerd dat het ergonomisch nog altijd een bijzonder goed schoeisel is dat zowel in de winter als in de zomer aangenaam is. Zaankanters krijgen 10% korting. Ze krijgen mensen uit de hele wereld in hun winkel, maar Zaankanters die goede klompen willen belonen ze extra. Zorg dan wel dat je er een paar past, want ze moeten iets te ruim zitten. Natuurlijk is het ook leuk om te zien hoe de klompen nog altijd op ambachtelijke wijze worden gemaakt.

De klompenmakerij wordt beschreven op pagina 141 in het boek Zaanse Parels.

Klompenmakerij
Kraaiennest 4
1509 AZ Zaandam (Zaanse Schans)
Tel. 075 617 71 21
Wooden shoes

Foto: Sarah Vermoolen

De klompenmakerij is getipt voor Kijk Zaans door Jeroen Breeuwer

Review:

De klompenmakerij op de Zaanse Schans is een uniek familiebedrijf, het oudste op de Schans.
Hier vind je de grootste klompenwinkel van Nederland en de mooiste collectie antieke klompen ter wereld. Demonstraties van de machinale klompenfabricage worden soms wel 60 keer per dag gegeven, in de meest onverwachte talen. Op hoogtijdagen staat er een handklompenmaker te werken. Maar het mooiste van dit bedrijf is de wachtruimte voor ‘bussen’. Deze entreegang bevat een museale collectie die zijn weerga niet kent. Je vindt hier houten schoeisel van over de hele wereld, met als topstukken besneden bruidsklompen, verlovingsklompen uit de Pyryneëen, paardenklompen (!), kerkklompen uit Hindeloopen (1675) en diverse exemplaren van de legendarische Marker klompenschilder Jan Moenis. Alle dagen geopend en Zaankanters krijgen korting op klompen!