Koogerkerk

Koogerkerk

Tip van Nel en Wim Tip

Review:

De historische Kogerkerk in het hart van Koog aan de Zaan is gebouwd in 1686 als zaalkerk. In 1825 werd de kerk met een dwarsschip vergroot. De ‘kerkekamer’, nu ‘de Stolp’ dateert uit 1850. In 1920 gingen door blikseminslag de kerktoren en een groot deel van het dak in vlammen op. Ook het orgel leed veel schade. Andere historische onderdelen van het interieur bleven echter gespaard. Zowel toren als orgel werden herbouwd en kregen bij het herstel tegelijk een fraaiere opzet. Een restauratie in 2001 gaf het gave kerkinterieur zijn huidige luister. In 2011 volgde de ingebruikneming van onder andere een nieuwe keuken en van de herstelde historische kerkenraadskamer achter de kerk.
Het huidige grote orgel dateert uit 1922. De orgelbouwer H.W. Flentrop maakte in dat jaar binnen de bestaande kast een nieuw instrument. Daarbij gebruikte hij veel materiaal van de oorspronkelijke 19de-eeuwse bouwer Van den Brink. Het instrument kreeg echter ook een zwelwerk met ‘moderne’ stemmen en een uitgebreid pedaal. De firma D.A. Flentrop
restaureerde het orgel in 2008. Daarbij werd de toestand van 1922 geheel in ere hersteld. Kerkgebouw en orgel zijn beide opgenomen op de Rijksmonumentenlijst.
Elke eerste of tweede zaterdag is de kerk vanaf half twee open voor bezoek, bezichtiging en bezinning. Om 16 uur is er dan een gratis concert. De concerten worden georganiseerd onder auspiciƫn van de Stichting Vrienden van de Kogerkerk.