Kunsteiland

Kunsteiland

Foto: Arjan ten Pierick

Tip van architect Paul Carree

Review:

De kwaliteit van de woningen op het Zaaneiland is fantastisch. Hier staan uitzonderlijk mooie gebouwen die ook fantastisch liggen aan de Zaan. Ook vind je nog een uitstraling die verwijst naar de oude houtbouw. Eens in de twee jaar stellen mensen hun huis open waarbij een kunstenaar het gebruikt als atelier. Je kunt dus bij de mensen thuis kunst kijken die niet door hen zelf is gemaakt. Het voelt wat als gluren bij de buren. De saamhorigheid en de trots van de bewoners vind ik mooi. Dat zou je iedere buurt toewensen.

Tip van Truus Vegter (Koninginnedag Eiland)

Review:

KunstEiland is een evenement dat om de 2 jaar op het Zaaneiland terugkeert. Het is opgezet door een enthousiaste groep mensen, waaronder veel eilandbewoners. Ze weten elke keer minimaal 20 bewoners te vinden die hun huis 2 dagen lang open stellen voor het publiek. Er zijn diverse kunstuitingen te bezichtigen die samen met de organisatie zijn uitgezocht, passend bij de voorkeur van de bewoners of bij het interieur van het huis. Maar tevens is het, zoals Paul Carree hierboven aangeeft, echt “gluren bij de buren”.  Sommige buren maken er ook echt een feestje van, inclusief hapjes, drankjes en live-muziek!
In 2015 staat alweer de 5e editie gepland, en elke keer wordt er iets toegevoegd. De laatste keer was er een grote centrale tent met eten en drinken, (muziek)optredens, workshops, activiteiten voor kinderen en debatten. Kortom, een initiatief dat inmiddels is uitgegroeid tot een evenement voor de hele familie! Zeer de moeite waard om van te genieten!