Linoleum

Forbo Flooring

‘Marmoleum is echt duurzaam. De natuurlijke grondstoffen zijn ruimschoots voorhanden en makkelijk te winnen en te verbouwen. Doordat we geen andere stoffen toevoegen, kan Marmoleum ook probleemloos natuurlijk worden afgebroken.’ Edo Rem tijdens het interview voor het boek Kijk Zaans (lees het volledige interview op pagina 120/121).

Voor het boek Zaanse Parels heeft Forbo Flooring een mooi verhaal over het vakmanschap gemaakt, zie pagina 40/41.

Tip van Jack van Duijvenbode (Knap Transport)

Review:

Het is prachtig dat dit product dat sinds jaar en dag in Zaanstreek gemaakt wordt de hele wereld heeft veroverd. In het bedrijf zie je nog de historie terug maar ook worden hier de meest moderne technieken gebruikt voor opslag en intern vervoer.
Het bedrijf bestaat al meer dan 150 jaar! Marmoleum is een heel duurzaam natuurproduct dat heel lang meegaat en weer hergebruikt kan worden. Het is mooi dat overal ter wereld de marmoleum vloeren van ziekenhuizen, van China tot Amerika, dezelfde kwaliteit hebben. En bijzonder dat in Assendelft de grootste marmoleumfabriek ter wereld staat. Trouwens niet alleen in Assendelft maar ook in Krommenie en Wormerveer zijn hypermoderne en vooral ook duurzame Forbo fabrieken te vinden.

Marmoleum

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Nicole van der Heijden (beeldend kunstenaar)

Review:

Al lang voordat ik in de Zaanstreek kwam wonen, kende ik marmoleum als een bijzonder product. Ik woonde het Gooi, en daar lag het bij kunstenaars als vloer in de kamer. Natuurlijk kende ik het ook van de linoleumsnede. Toen ik in Krommenie ging wonen, rook ik opeens die geur. ‘Lum’, zoals mensen het daar noemen, rook heerlijk. Ik heb een keer een excursie meegemaakt door het bedrijf. Het is echt heel bijzonder wat ik daar zag. Forbo is een wereldwijd bekend bedrijf, waar al meer dan honderd jaar marmoleum wordt geproduceerd. Maar er wordt nog altijd met natuurlijke grondstoffen gewerkt, zoals jute, pigmenten, hars en een cementachtige stof. Op een manier zoals een kunstenaar werkt, via een vergelijkbaar ambachtelijk proces. De fabriek is in mijn ogen één groot atelier met een miljoenenproductie. Erg leuk is ook dat ze regelmatig designers een eigen collectie laten maken. Hierdoor blijven ze vernieuwend.