Molen De Jonge Dirk

Molen De Jonge Dirk

Tip van Theo Hallingse (houtmuseum Pakhuis De Klok)

Review:

Op een eilandje ten oosten van Westzaan staat de kleine molen De Jonge Dirk (1908). Deze is gebouwd als specerijenmolen Indies Welvaren. Na zijn overplaatsing in 1959 werd hij De Jonge Dirk genoemd, het interieur is overgeplaatst naar molen De Huisman.
Net als het kleine wipmolentje De Zwaan, dat er naast staat, is De Jonge Dirk particulier eigendom van Hessel de Vries (overleden in 2014). Hij heeft alles over voor zijn grote liefde, de beide molens. Hij heeft zijn werk zo ingedeeld dat hij vaak bij zijn molens kan zijn. Ze staan er mooi bij, daar zorgt hij wel voor. Je kunt er alleen komen met een bootje.
Voor Hessel is de combinatie van techniek en natuur ideaal. Techniek vind je in de molen. En in de natuur er omheen zie je alle jaargetijden voorbij komen. Je ziet bijvoorbeeld de trekvogels langskomen, die even een tussenstop maken op het eiland.

Tip van Joep Huismans (Houthandel Van de Stadt)

Review:

De oorspronkelijk specerijenmolen van Hessel de Vries staat midden in het veld. Hessel is een zeer gewaardeerde medewerker bij houthandel Van de Stadt. Hij werkt hier vier dagen per week. De overige drie strijdt hij voor zijn mooie molen in het veld, die hij prachtig onderhoudt. Ook het riet rond de molen wordt door hem, met veel vrijwilligers, goed bijgehouden.

Na het overlijden van Hessel de Vries eind 2013 is de molen nu in handen van een jonge molenaar die het met veel liefde onderhoudt.