Monet in Zaandam

Monet in Zaandam

De impressionistische schilder Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. Hij hield erg van de streek en schilderde hier 25 doeken.

Zijn verblijf en de nalatenschap van 25 schilderijen inspireerde de stichting Monet in Zaandam en velen met hen. Het resulteerde in een populair boekje, een wandeltocht (met of zonder gids langs de QR-tegels) en diverse activiteiten. Zo is er ook een Monettuin en is nav de zoektocht naar het verleden zelfs een nieuw boek geschreven.

In het boek Zaanse Parels lees je meer over de stichting Monet in Zaandam en aanverwante onderwerpen op pagina 284 t/m 293. Het verhaal van Monet in Zaandam is ook beschreven in het boek Kijk Zaans op pagina 54/55.
Monet in Zaandam

Aantal tips: 3

Tip van NH Dagblad journalist Leonie Groen

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Uit oogpunt van citymarketing is het geweldig wat de stichting doet voor de Zaanstreek. Dit initiatief moet je wel omarmen. De wereldberoemde Franse schilder Claude Monet (1840 – 1926) bracht in 1871 vier maanden in Zaandam door. Het was een belangrijke periode in zijn ontwikkeling als schilder. Tussen 2 juni en 8 oktober maakte hij vijfentwintig Zaanse schilderijen.
Tot voor kort was dit onbekend bij de meeste Zaankanters. De stichting heeft inmiddels een boek uitgegeven: ‘1871 Monet Zaandam’ met wandel- en fietsroute. Inmiddels zijn de mensen gaan nadenken over hoe mooi de Zaanstreek vroeger was. Veel van de panden die Monet heeft geschilderd, bestaan niet meer. Maar toch wordt Monet nu een beetje van ons.

Tip van Bas Husslage (cultureel ondernemer/stadsdichter)

Foto: Sarah Vermoolen

Omdat het ontbrak aan toeristische informatie over de 25 (!) schilderijen die Claude Monet gemaakt heeft in Zaandam is Stichting Monet in Zaandam opgericht.
Ongelofelijk dat daar tot nu toe geen uitgebreide aandacht aan besteed is, want het gaat om één van de beroemdste schilders uit de wereldgeschiedenis. Als één van de initiatiefnemers heb ik meegeholpen om een wandelroute en een boekje te maken, langs en over de locaties waar Monet in 1871 geschilderd heeft.

Tip van Yvonne Ketalow (Keuken van Von)

Ik ben een groot liefhebber van Claude Monet, mede omdat hij in zijn intuïtieve schilderijen mooi gebruik maakt van de lichtinval. Dat spreekt mij wel aan. Ook dat hij een hobbykok was. Zelf kook ik op impressionistische wijze. Het is prachtig dat Monet heeft geschilderd in Zaandam. Zo heeft hij onder meer een schilderij gemaakt van de Zuiddijk. Het is heel goed dat de stichting Monet in Zaandam aandacht vraagt voor deze geschiedenis. Het is een geweldig initiatief. Jammer dat Vincent van Gogh hier niet is geweest, want samen zijn ze mijn favoriete schilders.