Nieuw Hembrug

Nieuw Hembrug

Tip van Barbara Visser (voormalig wethouder gemeente Zaanstad)

Review:

Als je voor het eerst op het Hembrugterrein komt, word je er vanzelf verliefd op. Dit verouderde defensieterrein heeft een spannend en groen karakter met veel monumentale bedrijfsgebouwen; een unieke verzameling bouwstijlen in een bosrijke omgeving.
Het voormalig militair-industrieel complex, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, lag er jarenlang verloren bij. Toch biedt het ruim 40 hectare grote gebied een geweldige kans om Zaanstad een nieuw gezicht aan het water te geven. Het ligt in het hart van onze metropoolregio en heeft een vergelijkbare allure als de Westergasfabriek in Amsterdam of zelfs meer. Dit uitgestrekte gebied is één van de pareltjes van de metropoolregio en wordt door het Rijk (Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf) de provincie Noord-Holland en de gemeente langzaam omgevormd tot een trekpleister van creatieve bedrijvigheid.
De schoonheid en de potentie van het Hembrugterrein moet veel meer bekendheid krijgen. In een van de opgeknapte monumenten vind je het bezoekerscentrum van de Holland Route van ERIH, de Europese organisatie die zich inzet om de Europese vestigingsplaatsen van de industriecultuur te beschermen. Zo kunnen straks nog veel meer mensen van binnen en buiten de regio kennismaken met dit unieke gebied.
Ook nu is er al genoeg te beleven en worden er geregeld exposities, evenementen en congressen georganiseerd. Daarom is Hembrug mijn tip voor Kijk Zaans, ga vooral eens een kijkje nemen!