Nunc architecten

Nunc architecten

 Johan Krol en Steven Brunsmann heb ik geïnterviewd voor het boek Zaanse Parels (zie pagina 204/205). Deze architecten hebben ondermeer het Fietsenpakhuis in Zaandam ontworpen, maar leveren ook andere bijzondere projecten op. Natuurlijk ook in de Zaanstreek, want daar gaat hun verhaal over.

Zeven jaar geleden waren ze op zoek naar een bedrijfsruimte. In Amsterdam zijn al talloze architectenbureau’s terwijl er in de Zaanstreek maar enkele zijn. Toen ze Gerbrand Klop van de BedrijvigeBij ontmoetten en hij hen het bedrijfspand (voormalig laboratorium van Duyvis in Koog aan de Zaan) en het uitzicht liet zien, waren ze direct verkocht. Het uitzicht op dit typisch Zaanse landschap met een grote verscheidenheid aan uiteenlopende bouwwerken is dan ook fantastisch en past ook goed bij hun boodschap.
Ze zijn actief in de Zaanstreek maar weten zelfs in Indonesië een achterstandswijk in Jakarta een nieuwe dimensie te geven.

Tip van Ruth Pos (BedrijvigeBij)

Review:

Nunc Architecten, gevestigd in ‘Het Lab’ van BedrijvigeBij aan de Schipperslaan te Koog aan de Zaan, hebben hun sporen (en prijzen) reeds verdiend in de wereld van de architectuur.
Hun motto is: “ontwerpen met de kwaliteit en kennis van nu. Vanuit de ondergrond van het verleden, bouwen aan een gebouw dat staat in de toekomst.”
In 2009 verdienden ze al een eerste plaats met hun plan om in Jakarta de levensstandaard van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Tentoongesteld in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI Rotterdam) werd dit opgepikt en inmiddels zijn beide ingenieurs Johan Krol en Steven Brunsmann al een aantal keren in Jakarta geweest om te spreken op symposia en voor kennisuitwisseling met lokale partijen.
Uit drie genomineerde jonge ondernemers die allen krachtige bedrijven hebben opgebouwd en verder ontwikkeld,  wees de jury Nunc Architecten aan als winnaar van de ‘Zaanse Startersprijs 2010’.
Recent nog werd hun ontwerp van het befaamde fietsenpakhuis te Zaandam opgenomen in de 25e editie van het ‘Jaarboek Architectuur in Nederland’ waarin vermeld een selectie van hoogtepunten uit de architectuur in Nederland en een beschrijving van de belangrijkste trends en ontwikkelingen die deze beïnvloeden.
Momenteel is de prachtige, maar zwaar verwaarloosde Zaandijker kerk anno 1640 een bijzondere uitdaging voor Nunc Architecten om er een waardige invulling aan te geven die ook commercieel verdedigbaar is. Hun motto laat zich hier ook zeker gelden.