Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaandam

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaandam

Tegenwoordig is het beroemde restaurant weer een aantrekkelijk trefpunt voor Zaankanters met ambitie en creativiteit. Je kunt er heerlijk eten in een mooie omgeving en er worden regelmatig speciale activiteiten georganiseerd. De speciale avonden worden aangekondigd via de FB pagina.
De bevlogen Zaanse eigenaren met een groot Zaans netwerk betrekken graag creatieve Zaankanters bij het restaurant.

Het restaurant maakt zoveel mogelijk gebruik van streekproducten en -dranken. Zoals het Breugem bier dat in Zaandijk wordt gemaakt. Het heeft inmiddels al verschillende prijzen gewonnen. Dit ‘eigen merk’ wordt bij de betere restaurants geserveerd. En is natuurlijk ook te koop bij slijterijen en de Zaanse supermarkten.

Het restaurant aan de Zaan biedt mooi uitzicht op het beschermde dorpsgezicht van Zaandijk. Het bestaat uit drie panden die met elkaar zijn verbonden. De serre is het voormalige weeshuis (1717) uit Westzaan. Het vleethuis is een kopie van het originele huis dat in de Hoogstraat in Koog a/d Zaan stond. Het oorspronkelijke gebouw staat nu bij ‘Aan de Vleet’ op de Kalverringdijk 40. Dergelijke huizen stonden aan het water en werden gebruikt als schuur voor vissers die hier netten lieten drogen. Op de eerste etage is de Commandeurswoning en de Weesmeester, de vroegere slaapzaal van het weeshuis. De smuiger in de Weesmeester is in bruikleen van het Rijksmuseum: op deze unieke ‘salon smuiger’ verwijzen de tegels naar ambachten.

De naam De hoop op d’Swarte Walvis verwijst naar een walvisvaarder die hoopte de allergrootste vis, de blauwe vinvis of de zwarte potvis, te vangen. Een andere lezing vertelt dat in de periode van het weeshuis veel kinderen wees werden, omdat hun ouders gevaarlijk werk deden op een molen en overleden. De hoop werd uitgesproken dat er een enorme vis werd gevangen, zodat er voor lange tijd weer voldoende inkomen was.

De historie van het beroemde restaurant wordt uitgebreid beschreven in het boek Zaanse Parels op pagina 148/149. Je leest daar ook meer over de talloze activiteiten die worden georganiseerd om zoveel mogelijk bijzondere Zaankanters bij het restaurants te betrekken. De kok heeft speciaal voor het boek een Zaans gerecht ingebracht dat na te lezen is op pagina 150/151.
Verkoopadres Zaanse Parels. Bij aanschaf van een Walvis dinerbon van € 100 krijg je een boek Zaanse Parels cadeau. Geldt tot 26 dec 2014.

De Hoop op d’Swarte Walvis
Kalverringdijk 15 (Zaanse Schans)
1509 BT Zaandam
Tel. 075 616 56 29
Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaandam

Verkoopadres Zaanse Parels

Verkoopadres Zaanse Parels

Aantal tips: 2

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis is getipt voor Kijk Zaans door Jan-Willem Kaaijk (Kaaijk Metaalbewerking)

Review:

Ik kom al heel lang bij restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis We vieren hier altijd zowel mijn verjaardag als die van mijn vrouw. In de loop van de tijd zijn de eigenaars wel gewisseld maar altijd is de prijs-kwaliteitverhouding goed geweest. De bediening is hier geweldig, dat maakt je avond nog leuker. De locatie is natuurlijk fantastisch, want vanaf het terras heb je een fenomenaal uitzicht op de Lagedijk. Af en toe leggen er bootjes aan met gasten. Vanuit de commandeurskamer op de eerste etage, die ik een keer heb afgehuurd, is het uitzicht helemaal geweldig want hier zie je ook de Zaanse Schans.
Een ster is niet noodzakelijk om goed te kunnen eten. Maar we zullen nooit vergeten dat we hier een keer hebben gegeten toen De Walvis nog wel een ster had. Mijn vrouw had een prijs gewonnen en het geld hebben we hier besteed. We hebben toen letterlijk van elk gerecht het duurste uitgekozen. De bediening was wat uit de hoogte omdat we met de fiets kwamen, maar het was de avond van ons leven. We hebben het er nog regelmatig over.

Tip van Cees van Vliet (directeur winkels en distributie Albert Heijn)

Review:

Albert Heijn heeft altijd een relatie gehad met het restaurant de Hoop op d’Swarte Walvis. Ze zitten op een prachtig plekje aan de Zaan. Daar hebben de familie Heijn en de bestuurders in het verleden vaak gegeten. Het is een traditie om iedere nieuwe Albert Heijn-ondernemer uit te nodigen bij de Walvis. Je kunt je immers geen mooiere plek bedenken om een relatie aan te gaan. Je zit dichtbij de museumwinkel en dichtbij Zaandam.
Met gasten uit het buitenland gaan we daar ook vaak eten. Het is een heerlijk plekje om te lunchen.