Restaurator Bart Nieuwenhuijs Westzaan

Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs Westzaan

Bart Nieuwenhuijs heeft een aantal bijzondere restauratieprojecten op zijn naam staan. Je leest er meer over op pagina 170/171 in het boek Zaanse Parels en in het boek Kijk Zaans op pagina 130/131.

Tel. 06 10 949 717
Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs

Aantal tips: 5

Tip van Resi Veenman (Molenmuseum)

Review:

Restaurator Bart Nieuwenhuijs heeft al een aantal bijzondere projecten op zijn naam staan. Hij is een man die leeft voor zijn molens. Hij is ooit begonnen bij Molen de Pink met de timmerclub voor de jeugd. Op jonge leeftijd was hij al idolaat van molens en wilde hij er zijn beroep van maken. Bart heeft gouden handen en heeft zich gespecialiseerd in het restaureren van oude molens en panden.
In 2007 is hij gestart met zijn eerste grote project, de restauratie van Het Prinsenhof, de enige pelmolen in de Zaanstreek. Het kostte hem veel moeite om de klus te krijgen want hij moest opboksen tegen de grote jongens. Hij kreeg uiteindelijk het vertrouwen, zodat hij de restauratie van een half miljoen euro kon starten. Ook heeft hij mosterdmolen De Huisman in oude stijl gerestaureerd. En hij heeft een aantal panden tegenover molen De Bleeke Dood in Zaandijk gerestaureerd, zoals de Baars en de Smuiger. Bart is zuiver in de leer, dus hij gebruikt zoveel mogelijk het oorspronkelijke materiaal in de molen en probeert aan de hand van archief- en materiaalonderzoek de molen in de oorspronkelijke staat te herstellen.

Foto: Arjan ten Pierick

Tip van Conny Scholtes (Vereniging Zaans Erfgoed)

Review:

Leuk aan Bart Nieuwenhuijs is dat hij jonge mensen opleidt in het restauratievak. Hij is een geweldig kundig restaurator. Daarbij hoort ook bouwhistorisch onderzoek. Dit brengt hij goed over op zijn team.

Tip van B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis

Review:

Het is bijzonder dat iemand, die nog zo jong is, zoveel passie voor en kennis over de 17e-eeuwse Zaanse hout- en molenbouw heeft met veel oog voor identiteit, authenticiteit,schoonheid en details. Dit soort bevlogen mensen heb je nodig als je de Zaanse monumenten verantwoord wilt onderhouden en overdragen aan de volgende generatie.

Tip van smid Kai Fray

Review:

Ik heb bij hem stage gelopen voor de opleiding timmerman. Bij hem kreeg ik de kans om ook te smeden, want dat was waar eigenlijk mijn hart naar uit ging. Bij hem ontstond ook mijn passie voor Zaanse houtbouw.

Tip van Wendy van Wilgenburg

Review:

Bart leerde ik kennen via zijn moeder, die vanuit het consultatiebureau mijn zoon Willem thuis kwam ontmoeten. Toen ze hoorde dat ik films over ambachten maakte, zei ze “Dan moet je mijn zoon eens ontmoeten.” En zo geschiedde. “De Huisman” met Bart in de hoofdpersoon heb ik dus eigenlijk aan Loes Nieuwenhuijs te danken. Inmiddels heeft Bart ook ons houten huis gebouwd en zitten we samen in het bestuur van Stichting Hemmes Groep. Ik vind hem een bijzondere vakman, die steeds weer bijzondere projecten weet te realiseren. De Smuiger, De Blijdschap, De Huisman, De nieuwe Boterton, allemaal prachtige voorbeelden van ambachtelijk uitgevoerde Zaanse Houtbouw.