Rosariumpark Krommenie

Rosariumpark Krommenie

Lees meer over het Rosariumpark in het boek Zaanse Parels waar wijkmanager Erik van Druenen zijn verhaal over het park vertelt op pagina 24/25.

Tip van Leny Vissers-Koopman (wethouder gemeente Zaanstad)

Review:

Opening Rosariumpark Foto: Erik van Druenen

Het grootste deel van mijn leven heb ik in Zaandam gewoond, in Oud-West, in een rustige straat vlakbij het centrum van Zaandam. Twee jaar geleden ben ik verhuisd naar Krommenie. Het bevalt me daar, na even wennen, echt prima. Ik geniet van de drukte en gezelligheid bij de Crommenije met mooi weer, het mooie en open landschap en het gezellige centrum op steenworp afstand van mijn huis. Het centrum is weliswaar wat kleiner dan van Zaandam, maar je kunt er alles vinden. Eigenlijk meer, want in Krommenie zitten meer zelfstandige winkeliers en niet vooral winkels die onderdeel zijn van landelijke of internationale ketens. Dat maakt de diversiteit in het aanbod net even groter en ik vind het ook heel vriendelijk dat je soms in de winkel een kopje koffie krijgt aangeboden.
Het meest geniet ik nog van de twee parken in Krommenie, het Agathepark en het Rosariumpark. Het is heerlijk om naast de weilanden ook een wandelingetje in een park te kunnen maken. Het Rosariumpark heeft dit jaar een metamorfose ondergaan en ik vind het mooi geworden. Eén van de leukste onderdelen van het park vind ik het Groenplein. Ik ben door de ANWB benaderd om te kijken of er in Zaanstad mogelijkheden waren om zo’n Groenplein te realiseren en ik ben blij dat dit is gelukt. Er waren wel enkele voorwaarden aan een geschikte locatie, zo moest deze bijvoorbeeld goed bereikbaar zijn en door jong en oud gebruikt worden. Na een inventarisatie in Zaanstad kwam het Rosariumpark als meest geschikte locatie uit de bus. Ik ben blij dat ik het gesprek ben aangegaan en dankbaar dat de ANWB bereid was om, in deze financieel moeilijke tijd, toch een forse investering te doen ten behoeve van onze inwoners.

Het doel van een Groenplein is om recreatieplekken in de directe woonomgeving te ontwikkelen. Een plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten, te sporten of te genieten van groen en natuur. De ruimte is op een aantrekkelijke manier ingericht met slingerende paden, pleintjes en een grote diversiteit aan bomen en groen. Bijzonder is dat er wifi in het park is en er echte werkplekken zijn, zodat je in de buitenlucht kunt werken. Een andere leuke plek is de pluktuin, waar je kruiden en fruit kunt vinden. Daarnaast is het een levendig park met verschillende activiteiten, zoals tae chi clinics, bootcamp trainingen en voorleesmiddagen. Ik hoop dat veel Krommenieërs zullen genieten van het nieuw ingerichte park en ik geef andere Zaankanters graag de tip om eens een kijkje te nemen. Het is echt een prachtig park geworden, waar je heerlijk een paar uurtjes kunt genieten in de buitenlucht.

September 2012 werd het eerste ANWB Groenplein van Nederland geopend. Het Rosariumpark in Krommenie heeft een ware metamorfose ondergaan zodat buurtbewoners een mooie plek hebben om samen dingen te ondernemen en elkaar te ontmoeten.