Rotary Zaanstad

Rotary Zaanstad

Tip van Frans van der Blonk (kortebaan harddraverij Assendelft)

Ton Komen, Klaas Bootsman en Toon Vermeulen hebben 26 jaar geleden namens Rotary Zaanstad de Kortebaandraverij weer nieuw leven in geblazen. Deze oude traditie, die steeds meer verwaterde, wordt dankzij hun inzet – en die van Piet van Assema – gehouden in de Dorpsstraat van Assendelft. Dit langste lintdorp van Nederland bleek een mooi traject te zijn voor deze paardenraces. Als trekker van deze befaamde draverij is Van Assema erelid geworden van Rotary Zaanstad.

Wouter Veenis, Bert Turksma, Ton Komen en Hans van der Lans zitten ook namens de Rotary Club in de organisatie van dit bijzondere jaarlijkse evenement. Wouter Veenis is ook bestuurslid van de menclub, die met paard en wagen figuren rijdt in een bak bij de Zaanse Ruiters.

Maanden van tevoren zijn ze al bezig om bedrijven te laten wedden op hele, halve of kwart paarden. De opbrengst van de race gaat na aftrek van de kosten naar goede doelen. In 2011 ging de opbrengst bijvoorbeeld naar een muziekproject van FluXus in Poelenburg en naar manege de Blijde Ruiters. In de afgelopen jaren is er € 500.000 opgehaald voor voornamelijk Zaanse goede doelen.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar overzicht