Simone Ronchetti

Foto: Tim Knol

Toen ik door Sarah Vermoolen werd gevraagd als fotograaf om mee te werken aan dit bijzondere Zaanse project zei ik direct Ja! Ik ben een amateurfotograaf, zonder illusies om ooit een beroemde beroepsfotograaf te worden, maar als er zich kansen aan dienen om ‘in opdracht’ te fotograferen dan grijp ik die graag met beide handen aan. Binnen de fotografie zijn er zoveel mogelijkheden, en elke opdracht is dan weer een nieuwe uitdaging en een nieuwe fase in het leerproces van de fotografie. De afgelopen jaren ben ik er wel achter gekomen dat ik het meest aangetrokken wordt door het licht en de manier waarop het licht het beeld bepaalt. Door het licht kunnen kleuren extra fel worden, met grote contrasten. Of het licht laat door schaduwen beelden zien, die je anders nooit had opgemerkt. Onderwerpen worden anders door de manier waarop het licht erop valt, of er juist niet op valt.
Voor het thema Zaanse musea wil ik het spel van het licht in deze musea vastleggen. Geleid door de verhalen van de enthousiaste beheerders over de (top)stukken van de musea, maar ook geleid door het licht. Beelden die door het licht spannend worden gemaakt, beelden die een bijdrage leveren aan het enthousiaste verhaal, beelden die uitnodigen om het museum te gaan bezoeken en te ontdekken.

Mijn tips: Patisserie Chocolaterie Buter, Czaar Peterhuisje, Oud-West/Het Volkspark, Het Twiske, PH Al Loodgietersbedrijf.

Simone Ronchetti is tegenwoordig bijzonder actief met Tussen Zuiddijk en Zaan.