Smederij Kaaijk Zaandam

Kaaijk Metaalbewerking Zaandam

‘Tegenwoordig is er nauwelijks ruimte op school voor vakken zoals handvaardigheid. Daarom bedenk ik zelf projecten om leerlingen te laten ervaren hoe leuk techniek is. In het kader van de ‘Metaltour’ kunnen middelbare schoolleerlingen een ochtendje komen lassen. Ik laat ze zien wat er mogelijk is en waar ze toe in staat zijn. We hebben daarvoor in 2011 de prijs gekregen voor Beste Leerbedrijf van Nederland.’ Jan Willem Kaaijk tijdens interview voor Kijk Zaans.

Lees meer over Kaaijk op pagina 212 in het boek Kijk Zaans en op pagina 146/147 in het boek Zaanse Parels.

Kaaijk
Krimp 13
1506 AA Zaandam
Tel. 075 616 34 15

Aantal tips: 4

Tip van Le Cockelon

Review:

Kaaijk Metaalbewerking in Zaandam is zo’n mooi ambachtelijk bedrijf waar nog mensen worden opgeleid in het smidsvak. Het is een bedrijf met visie. Zij hebben dat mooie hek van het Volkspark gemaakt, dat elke voorbijganger meteen opmerkt.

Tip van Vrienden van het Volkspark

Review:

De opa van de huidige eigenaar van smederij Kaaijk heeft een ruime eeuw geleden een offerte uitgebracht voor het hek van het Volkspark, maar greep net naast de opdracht. Bij de huidige aanbesteding voor een nieuw hek was Kaaijk in eerste instantie niet eens uitgenodigd. Toen Jan-Willem Kaaijk daarvan hoorde, heeft hij zijn uiterste best gedaan om de opdracht toch te krijgen. Het toegangshek is aan de hand van oude foto’s nagemaakt. Hij kwam zelf met een voorstel om het hek rondom met de twee krullen te maken. Wij zijn daar heel blij mee, want het hek is met de toegangspoort het meest kenmerkende aan het park. Alleen een park, daar zoef je als fietser zo voorbij, maar het hek trekt de aandacht. Smederij Kaaijk is zo’n ouderwetse smederij zoals je nog wel in stripverhalen ziet. Je kijkt je ogen uit als je daar binnenkomt. Daar wordt nog echt ambachtelijk gewerkt.

Tip van Frits Elshout (Flentrop)

Review:

Bij Kaaijk smeden ze bijzondere dingen. Voor de restauratie van een orgel smeden ze bijvoorbeeld speciale scharnieren op authentieke manier. Jan-Willem Kaaijk heeft een bevlogenheid en passie voor smeden. Dat merk je aan alles.

Tip van proeverij De Cock en Co

Review:

Kaaijk, de smid op Het Krimp, is een geweldige vakman en ook inventief en creatief, maakte het hek om het Volkspark in Zaandam.

Smederij op YouTube