The Ex

The Ex

Tip van Olivier Rijcken

Review:

In 1979 waren er in Wormer waanzinnig veel bandjes. Wanneer je het aantal jongeren dat er toentertijd woonde als uitgangspunt neemt, betekende het dat bijna iedereen wel in 1 of meer bandjes speelde. De meeste bands hielden er al snel weer mee op. Maar sommige bleken – soms tot hun eigen verrassing – over talent te beschikken, werden echte muzikanten en gingen platen maken.
The Ex komt uit die periode en maakt nog altijd vernieuwende muziek. Ze houden vast aan principes, zoals het uitgeven van cd’s in eigen beheer, en ook de organisatie en productie doen ze zelf.
Muzikaal zijn ze altijd in ontwikkeling; ze maken heel eigenwijze, unieke muziek en worden beïnvloed door Nederlands beste improvisatie-jazz-muzikanten alsmede artiesten uit allerlei windstreken. De muziek is moeilijk te plaatsen qua genre. Een gemiddeld optreden is energiek met  improvisaties, breaks, catchy zang en meestal wel een aantal ‘bewerkte’ liedjes uit Hongarije, Ethiopië of Congo. Onterecht wordt de band dan ook nog steeds in de punk hoek gestopt. Door de Nederlandse hokjes mentaliteit zien mensen de ontwikkeling die The Ex in 36 jaar heeft doorgemaakt niet, in tegenstelling tot de liefhebbers in het buitenland. En zijn er overigens nog meer (Nederlandse) bands die al zo lang het internationale podium bestormen met een vrouwelijke drummer?
The Ex is begonnen op Zaanse bodem waar de helft van de band nu nog steeds woont.