Timmerfabriek Visser

Timmerfabriek Visser

Wim Visser over het Zaanse huis:

‘Zo’n vier eeuwen geleden werd het basisprincipe van het Zaanse huis bedacht en daar is sindsdien – net als de uitvinding van de molen – weinig aan veranderd. Het is eenvoudig en herkenbaar. De Zaanse houtbouw vind je alleen hier. Als je naar een dorp verderop gaat, dan houden ze daar andere maten aan.
De basis van het huis straalt eenvoud uit. Er kwam geen architect bij van pas want iedere timmerman kon het zelf bouwen. In één keer zet je een houten skelet overspanning neer, waarna de ruimtes binnen vrij indeelbaar zijn. De hoofdconstructie met houten nagels kun je ook makkelijk weer uit elkaar halen. De verhouding van 3:4:5 moest precies kloppen. Wanneer je een latje drie keer verlengt en vier keer omhoog steekt, dan klopt het precies. De 3, 4, 5 steek kun je eindeloos toepassen en vind je terug in de dakhelling, de ruitverdeling en de schuinte van de korbelen. Het lijnenspel met de juiste verhouding zorgt voor rust in het beeld. Een groot voordeel van deze bouwwijze is dat je allerlei onderdelen makkelijk voor andere doeleinden kon hergebruiken, want de maatvoering was overal hetzelfde. De houten dakgoot werd los geplaatst buiten het huis, zodat een overstroming geen schade aan het huis berokkende. Je kon het zo ook makkelijk legen en vervangen.’

In 1932 richtte mijn overgrootvader Klaas Visser de timmerfabriek op’, vertelt Sabina Scholtens. Samen met haar man Roel Scholtens zetten het familiebedrijf voort van de specialisten in de Zaanse houtbouw Cor en Wim Visser.

In het boek Zaanse Parels lees je op pagina 236/237 hun verhaal over de eenvoud in de Zaanse houtbouw.

Timmerfabriek Visser
Noorder IJ- en Zeeweg 8
1505 HG Zaandam
Tel. 075 617 79 84

Tip van Maurits Zeinstra (Orange Nautical Services)

Review:

De Timmerfabriek Visser is een typisch Zaans verhaal. Hier worden in een modern gebouw met moderne machines oude tradities op een prachtige manier uitgeoefend. Zij behouden echt het cultureel erfgoed doordat ze een – in mijn ogen – oud verrot stuk gevel helemaal analyseren, en het vervolgens perfect kopiëren. Zij maken bijvoorbeeld nog authentieke makelaars en mooie rondgedraaide trappen, zoals die vroeger altijd in grachtenpanden te vinden waren. Hier wordt nog de zwaluwstaartverbinding toegepast die elders nauwelijks of niet meer wordt gebruikt.
Door hun vakmanschap geven ze Zaanse panden met nieuw vakwerk een authentieke uitstraling. Persoonlijk kan ik veel waardering opbrengen voor dit oude ambacht.