Tip van Geke Faber: De Zaan

De Zaan

Foto: Edith van Leeuwen

Tip van Geke Faber (Burgemeester Gemeente Zaanstad)

Review:

Voordat ik als burgemeester aantrad, dacht ik bij Zaanstad vooral aan de Zaan. De rivier die door de stad meandert met fabrieken, woningen en prachtig cultuur-historisch erfgoed op de oevers. Een route van ruim 10 kilometer, waar iedere bocht weer een ander beeld van de stad geeft.
Foto: Sarah Vermoolen
Nu ik aan de Zaan woon zie ik dagelijks de bedrijvigheid op en langs het water. Daarbij vallen uiteraard de vele cacao-, zand- en grindboten op, maar er gebeurt zoveel meer langs de Zaan. Vissers die hun hengel uitgooien, verkeersstromen over de 10 bruggen, drommen toeristen, rokende schoorstenen, mensen op balkon of steiger genietend van de zon, kijkers naar de boten in de sluizen. De waarde van de Zaan voor onze stad is altijd groot geweest en dat zal nooit veranderen.
Er zijn meerdere plekken langs de Zaan waar ik graag kom. Zo vind ik de Zaanbocht een unieke combinatie van wonen, werken en recreëren. Er is een breed winkelaanbod, er zijn oude en nieuwere woningen en in de zomer zijn de aanlegplaatsen voor recreatievaartuigen goed bezet. In de omgeving van de Zaanbocht bevinden zich ook parels van de Zaanse cultuurhistorie, zoals de Fabriekswand van Wormer, Mercurius en uiteraard De Adelaar.
In Zaandijk ben ik regelmatig terug te vinden op de Zaanse Schans. Het is een prachtige plek om bezoekers te spreken of te ontvangen en in de musea bezoek ik regelmatig de exposities. Via de Julianabrug, wat ik één van de mooiste bruggen over de Zaan vind, kom je uit op de Lagedijk. Vooral in de zomer is het daar een drukte van belang met toeristen of de goed bezochte braderie. Maar als het wat minder druk is, wandel ik graag langs de mooie huizen, het Weefhuis en de beeldentuin.
In Zaandam heb je op de Oost- en Westzijde verschillende leuke doorkijkjes op de Zaan. Maar het liefst bezoek ik het Hembrugterrein. De oude panden worden opgeknapt en een paar keer in het jaar bruist het van de activiteiten. Het is een unieke locatie met veel groen en prachtig gelegen aan zowel de Voorzaan als het Noordzeekanaal.
Wilt u de Zaan eens vanaf het water bewonderen? Dan geef ik u graag de tip om eens aan boord te gaan van de Zaanhopper. De bootdienst die tussen mei en oktober in de vaart is en waar je op 5 plaatsen kunt op- of afstappen. Het biedt iedere bewoner en bezoeker van onze stad de mogelijkheid om alle unieke kenmerken vanaf het water te bekijken.