Dam tot Dam loop

Dam tot Dam loop

Tip van Frank Scholtens (website Kijk Zaans)

Review:

Foto: Simone Ronchetti

De jaarlijkse hardlooprace in september – die de centra van Amsterdam met Zaandam verbindt – is uitgegroeid tot een wereldberoemd spektakel waar grote renners op af komen. Ik vind het leuk om als toeschouwer langs de kant de renners te bekijken. Wanneer je een paar kilometer voor de finish staat, dan zie je het enorme verschil in hardlopers. De sfeer tijdens het evenement is altijd erg goed. Het is echt een happening waar het publiek heerlijk kan genieten, maar we staan er ook om de renners toe te juichen die zich afbeulen.

Marieke Vergouw

Tip van Peter de Vries (Hembrugmuseum)

Review:

De Dam tot Damloop is de schakel tussen Amsterdam en Zaanstad. Het is vooral een heel sociaal gebeuren. Het is prachtig om te zien hoeveel Amsterdammers en Zaankanters, maar natuurlijk ook andere lopers, door de buurtjes en langs de dijk rennen. Wanneer je dan aankomt in Zaandam dan beland je echt in een warm bad. Ik genoot altijd als ik mee liep namens Eurometaal. Overal hingen dan spandoeken, boden mensen drinken en fruit aan. Dat is toch prachtig. Het is altijd genieten.

Foto: Ria de Ruyter

Tip van chefkok Olaf Jacobs (Puur Saen/hotel Inntel)

Review:

De beste renners van de Dam tot Damloop worden door de organisatie altijd in ons hotel ondergebracht. De Ethiopiërs, de Kenianen, de Marokkanen: de hele snelle jongens, slapen dan hier. Op donderdag komen ze dan langzaam binnendruppelen en zaterdag is het volle bak. Het is heel leuk dat die broodmagere renners, waarvan je denkt dat ze zo omvallen, zó goed kunnen rennen. Natuurlijk krijgen ze een speciaal menu. Voor hen alleen rijst, pasta, fruit, stoofgerechten en witvis.

Tip van Cees van Vliet (directeur winkels en distributie Albert Heijn)

Review:

Ik hou zelf van hardlopen en vind dit een prachtig evenement. De Van Dam tot Dam Loop vind ik zo leuk, omdat zij heel veel mensen op de been krijgen. Er rennen zo’n 1000 mensen van Albert Heijn mee door de tunnel van Amsterdam naar Zaandam. Langs de kant is het ook altijd zo gezellig. Het lijkt wel alsof het altijd mooi weer is met dit evenement.

70.000 sporters doen mee aan de Dam tot Dam evenementen: 14.000 wandelaars (Dam tot Dam Wandeltocht), 6.000 fietsers (Dam tot Dam FietsClassic) en 50.000 hardlopers (Dam tot Damloop).