Vereniging De Zaansche Molen

Vereniging De Zaansche Molen

Meer informatie en aanmelden nieuwe leden: Vereniging De Zaansche Molen

Foto: Sarah Vermoolen

De Vereniging  De Zaansche Molen is getipt voor Kijk Zaans door Willem Klut (Oliemolen De Bonte Hen)

Review:

Van de bijna 1000 windmolens die er vroeger in de Zaanstreek draaiden, waren er rond 1920 nog maar 20 over.  Bij de overgang van wind naar stoom waren diverse molens verkocht aan de oude molenknechten die wat meewarig werden aangekeken, omdat ze dachten dat ze de strijd tegen de stoom zouden kunnen winnen. Waren het vroeger de bolhoeden die bij de graanbeurs in Amsterdam hun lijn- en raapzaad inkochten, daarna was het de pettenbaas. De molenaar en zijn knecht droegen vaak een pet. De pettenbaas dacht dat hij nog een kans maakte, maar hij was geen concurrentie meer voor de stoomoliefabrieken, die veel efficiënter werkten.
Foto: Sarah Vermoolen
Veel molens werden daarom afgebroken. Op 17 maart 1925 werd vereniging De Zaansche Molen opgericht om het Zaans erfgoed te behouden voor de toekomst. De vereniging bezit nu 12 industriemolens, waaronder de Bonte Hen. Ook het Molenmuseum behoort aan de Zaansche Molen, waar nog veel kennis te vinden is over de geschiedenis van de Zaanstreek en de molens in het bijzonder.
Als molenaar werk ik graag in het weekeinde mee om het erfgoed te behouden. Net als vroeger moet je het wel goed kunnen vinden met je maalploeg, want je bent volledig op elkaar aangewezen.
De vereniging heeft zo’n 4000 leden, maar eigenlijk zou iedere Zaankanter lid moeten worden. Wanneer je in een gebied woont met zo’n rijke geschiedenis dan is het leuk om daar meer van te weten. Leden krijgen gratis toegang tot het Molenmuseum, maar ook tot alle molens. Het is een mooie ingang naar ons prachtige culturele erfgoed. Het is zonde als je dat laat lopen.