Verfmolen de Kat

Verfmolen de Kat

Molen De Kat op de Zaanse Schans is de enige verfmolen ter wereld die nog werkt en de drukst bezochte molen in Nederland.

In het boek Kijk Zaans lees je op pagina 112/113 meer over het maken van verf in de verfmolen. Molen De Kat wordt ook beschreven op pagina 153 in het boek Zaanse Parels.

Verfmolen De Kat
Zaanse Schans
Kalverringdijk 29
1509 BT Zaandam
Tel. 075 621 04 77
Verfmolen de Kat

Tip van Edwin Woudt (zwaluwfiets, Woudt Koog aan de Zaan)

Review:

Er waren 58 verfmolens in de Zaanstreek. Enkele grote verfmolens maalden kleurstoffen en pigmenten. De laatste molen aan de Zaanse Schans is niet alleen de laatst werkende verfmolen ter wereld, deze trekt ook de meeste bezoekers. Ik ga er graag met mijn kinderen heen omdat je de molen echt voelt werken: alles kraakt, knarst en beweegt. Je voelt de kracht van de wind die nodig is om het voor elkaar te krijgen.
Foto: Esther Prinsze
Foto: Esther Prinsze
De Zaanstreek is groot geworden door de molens: hier danken we onze welvaart aan. De Zaan is de aorta van dit alles. Daar mogen we zeker trots op zijn. De geschiedenis van de molenaars en andere ondernemers is ook de bakermat voor de typisch Zaanse houding van ‘doe maar gewoon’. Daar speelt de Zwaluwfiets ook weer op in.