Verkade

Verkade

Verkade is een A-merk en staat landelijk zeer goed aangeschreven. Toch houdt het iets lokaals en zijn de grote fabriekspanden volledig opgegaan in de parkbuurt van Zaandam.

‘De Verkades omringden zich graag met  kunstenaars en selecteerden de beste tekenaars, schrijvers en architecten voor hun gebouwen. Het bedrijf streeft in alles naar topkwaliteit met oog voor mens en maatschappij.’

‘Bij Verkade leeft nog steeds een sterk ‘familiegevoel’. Iedereen draagt zijn steentje bij. Dat begint in de fabriek, daar is kwaliteit vanzelfsprekend. Bij elke afdeling is het een sport om de lat zo hoog mogelijk te leggen.’Dick Kuiper en Jan Kruit tijdens interview voor Kijk Zaans!

Lees meer in het boek Kijk Zaans op pagina 116/117 en in het boek Zaanse Parels op pagina 271.

Tip van Jan Willem Mijderwijk (Organisator Dam tot Dam loop)

Review:

Verkade is een A-merk en landelijk zeer goed aangeschreven. Toch houden ze iets lokaals. Ondanks dat ze groot zijn geworden verloochenen ze hun afkomst niet. Met de Dam tot Damloop kunnen we ook altijd op ze rekenen. Elke deelnemer krijgt na afloop van de race een Sultana. Dat is goed voor het herstel na de wedstrijd.
Het is niet zo vanzelfsprekend dat je altijd kunt rekenen op een sponsor dus we waarderen het extra dat ze er elk jaar weer bij zijn.

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Ellen van Veen (Verkade Paviljoen)

Review:

Vanaf het station van Zaandam liepen de Verkademeisjes uit Amsterdam door de Valkstraat naar de fabriek waar ze aankwamen bij de portier. Vroeger werden Amsterdamse meisjes van 14-15 jaar aangetrokken om in de fabriek te komen werken. Verkade had voor deze jonge meiden een speelveld aangelegd tussen de fabrieken, dat maakte het werken in de fabrieken aantrekkelijker. Het werken in een fabriek moest immers aantrekkelijker worden voorgesteld dan bijvoorbeeld het werken als dienstbode.
Foto: Esther Prinsze
Bij de fabrieken deden ze hun uiterste best om de meisjes te behouden, want ook bij de andere Zaanse fabrieken konden ze goed terecht. Later gingen er ook veel Portugese en Turkse vrouwen werken.  De vrouwen die wij hebben gesproken, waren bijna allemaal positief over het werken bij Verkade. Het was er echt gezellig.