Verkadecomplex

Verkadecomplex Zaandam

In het boek Zaanse Parels lees je op pagina 23 meer over de transformatie van het Verkadecomplex door architect Paul Carree.

Foto: Elroy Blom

Tip van Handboogschutterij Czaar Peter

Review:

Zaanser dan dit kan het niet worden. Het is fantastisch dat er zoveel reuring in het oude Verkadecomplex zit. Er zit een bakkerijopleiding waar je gewoon naar binnen kunt lopen. Maar je kunt ook naar de bieb en het restaurant. Er zit ook een sportschool. Mooi aan het complex is dat je niet goed in de gaten hebt wat er aan verbouwd is. Het ziet er uit alsof het er altijd zo heeft uitgezien. Er zijn veel activiteiten, en dat is leuk.

Tip van Ellen van Veen (Verkade Paviljoen)

Review:

Aan de ene kant van de Westzijde werden waxine, biscuit en beschuit gemaakt en aan de overkant chocolade en koek. De chocolade- en koekfabriek zijn inmiddels afgestoten. Het gehele complex laat mooi zien hoe de fabriek gegroeid is en steeds meer villa’s en oude paden is gaan opslokken. De architectuur is ook mooi. De nieuwe beschuitfabriek is in de stijl van de Amsterdamse School opgetrokken.
Het industriegebied is mooi ingebed in een woonbuurt. De fabrieken waren ook makkelijk bereikbaar voor de werknemers die vroeger veelal uit Amsterdam kwamen. De Zaanstreek moet dergelijke panden koesteren. Het zou mooi zijn als bij de herbestemming van oude fabriekspanden ook een stukje van de oude functie behouden kan blijven.