Vijfhoekpark Zaandam

Vijfhoekpark Zaandam

Hier lopen zes Schotse hooglanders rond. Er is net een kalfje geboren en er zijn drie kalfjes op komst. De kalfjes gaan daarna naar de ‘jeugdopleiding’ in het HP Bos van Assendelft waar ze ongestoord groot kunnen worden. Na 2,5 tot 3 jaar komen ze terug in het Vijfhoekpark. De beesten die hier rondlopen zoek ik wel echt uit op karakter. Ze zijn mak, maar tegelijkertijd zijn het ook wilde dieren. Dus dat moet wel veilig zijn. Bezoekers moeten ze niet gaan aaien of voederen. Wel is het leuk om naar te kijken.’ Wilco Mooij, parkbeheerder, tijdens interview voor Kijk Zaans (zie ook pagina 26/27 in het boek Kijk Zaans.)

Aantal tips: 3

Het Vijfhoekpark is getipt voor Kijk Zaans door Menno de Haas (Koogerpark)

Review:

Het park is vroeger aangelegd als recreatiepark met een meer waar je kon zwemmen en goed verzorgde grasvelden. Nu laten ze het park bewust verwilderen. Bomen die gekapt worden, blijven op de grond liggen. Wanneer je tegenwoordig het park bezoekt kun je echt op ontdekkingsreis. Het is het leefgebied van de trotse Hooglanders, dus af en toe zul je om moeten lopen, als er weer eentje niet van het pad af gaat. Ik vind het een mooi park omdat het heel anders is dan andere parken. Vooral trimmers weten het te vinden. Maar ook zie je regelmatig mensen die eerst een bezoek aan het crematorium hebben gebracht en daarna een wandeling maken.

Tip van Frank Scholtens (website Kijk Zaans)

Review:

Het is best uniek om vlakbij Zaandam en Amsterdam een stukje oernatuur te vinden, met wilde koeien, bijna midden in de stad. Je moet het wel weten te vinden.

Tip van Breugem Brouwerij

Review:

Het Vijfhoekpark biedt duidelijk wat anders dan de andere parken. Omdat ik er ben opgegroeid kan ik me het park nog goed herinneren zonder de Schotse Hooglanders. Sinds ze hier grazen is het park heel leuk geworden. Het maakt het Vijfhoekpark echt apart.