VIVO/Wiske Sterringa en Bruun Kuijt

VIVO/ voorstelling van Bruun Kuijt en Wiske Sterringa

Tip van Leonie Groen (Dagblad Zaanstreek)

De meest bijzondere voorstellingen die op Zaanse bodem gegroeid zijn, vind ik die van scriptschrijver Wiske Sterringa en regisseur Bruun Kuijt. De twee maken prachtige familievoorstellingen op locatie waarin de geschiedenis van de gewone mensen voelbaar wordt gemaakt. Wiske begon in 2004 met theatergroep Wederzijds met een theaterstuk dat ze baseerde op de arbeidersromans van de Wormerveerse schrijver Cor Bruijn. De Poelboerderij was het decor voor ‘Keteltje’, bij de rijstfabriek van Lassie werd ‘De Zaadsjouwers’ gespeeld en bij molen De Bonte Hen op de Zaanse Schans werd het boek ‘Strijd om de Eenhoorn’ nagespeeld.

In 2008 kwam Bruun erbij, een regisseur van wie geregeld producties in het Zaantheater te zien zijn. De twee maakten de vrolijke muziektheatervoorstelling ‘Mariamaria’, gebaseerd op de geschiedenis van Verkade, in de voormalige beschuitfabriek ‘De Witte Olifant’ van Hille en Zoon aan de Oostzijde 287, ooit de belangrijkste concurrent van Verkade. Het aardige is dat bij deze voorstelling de toenmalige Verkade Harmonie betrokken werd. In 2012 speelde Vivo (naar de naam van een verdwenen kruidenier) in de Rosmolenbuurt. Ook hieraan werkten ‘gewone mensen’ mee: een ad-hoc gevormd koor van amateurzangers. En is er een grote ploeg vrijwilligers bij betrokken. Voor het spel trekt het Zaanse duo altijd professionele acteurs aan. Zo ontstaan er kwalitatief goede voorstellingen in de Zaanstreek over en voor Zaankanters.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar het overzicht