Yvette van der Does (Denkbeelden)

Yvette van der Does (Denkbeelden)

Tip van Joke Konijn

Review:

Yvette van der Does ontwikkelt via haar bedrijf Denkbeelden bijzonder projecten. Zoals de Zielige Plant, waarmee ze bijvoorbeeld tijdens de Veldwerkexpo en ARTzaanstad bezoekers op ludieke wijze laat kennismaken met haar ideeën.

Yvette van der Does tijdens Veldwerkexpo

Toen ik haar werk voor het project “De zielige plant” voor het eerst zag was ik gelijk geraakt. Het roept op treffende wijze veel herkenning op. Dit doet Yvette van der Does een hilarische manier, maar met een duidelijke onderlaag van menselijke tragiek! Tijdens Veldwerkexpo konden mensen met een groot aantal decorstukken, waaronder kunstbloemen, een eigen tuintje en een sfeer neerzetten.
Ik schaamde mij eerder een beetje voor de gevoeligheid die ik heb als het gaat over de vaak onverschillige houding van mensen ten aanzien van elkaar en hun natuurlijke habitat. Mijn opwinding hierover legt zij dapper bloot met een saus van een geweldige humor die mensen aan het lachen brengt en tegelijkertijd snijdt. Zodoende komt haar werk en de kunstenaars waar zij mee samenwerkt voor mij over als een dankbare missie tegen alle vormen van onverschilligheid en ongevoeligheid!
In al haar eenvoud komt Yvette op voor allen en dus ook voor mij, die deze kwetsbaarheid herkennen en willen delen. In haar “zielige planten project” schuilt een boodschap van een in humor doordrenkte emotionele overleving. Haar projecten zijn voor mij van  een allergrootste en meest eenvoudige kracht die hopelijk de rationele mens overhaalt om te beleven voor waar wat mij betreft, het werkelijke leven over gaat:  liefde, humor en verwondering.