Zaans Symfonie Orkest

Zaans Symfonie Orkest

Tip van Tim Knol (fotograaf Mensen die de Zaanstreek kleur geven)

De Zaanstreek kent een bloeiend muziekleven met meerdere orkesten. Dat zijn vooral harmonieorkesten. Sinds 1920 is er ook een symfonie orkest.

Foto: Tim Knol

Kennelijk zijn er in de Zaanstreek relatief minder strijkers dan blazers. Het kost dan ook de nodige inspanning om voor het orkest  voldoende strijkers te vinden. Tot nu toe is dat bewonderenswaardig gelukt, maar nieuwe leden (met name strijkers) zijn altijd welkom. Het orkest heeft een fantastisch concert gegeven bij haar 90-jarig bestaan in 2010. Onder de bezielende leiding van dirigent Guido Muller werd ook in 2011 een concert op niveau uitgevoerd. Twee maal per jaar is er een uitvoering. Hierbij wordt regelmatig een podium geboden aan jonge solisten, zoals recent het vioolconcert van Max Brunch door de 16-jarige Joep van Beijnum.
Het is aan de bijzondere inzet van het bestuur van het ZSO te danken  dat de vereniging floreert en er nog steeds een symfonieorkest in de Zaanstreek is. In deze tijd van afbraak van culturele instellingen, bezuinigingen op muziekscholen en het intrekken van subsidies voor muziekverenigingen is het moeizaam een orkest op poten te houden en daarbij ook een hoog niveau van muzikale kwaliteit te handhaven. Dat lukt nog steeds en het is steeds een feest voor uitvoerenden en toehoorders om  een concert van het Zaans Symfonie Orkest mee te maken.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar overzicht