Zaanse Schans Zaandam

Zaanse Schans Zaandam

Door de industrialisatie is het typisch Zaanse stratenpatroon in een snel tempo verdwenen. Op de Zaanse Schans kun je nog wel goed zien hoe het er vroeger uitzag: het woonwijkje met een wegsloot, de bebouwing langs de paden en de bruggetjes.
De Zaanse Schans is een reconstructie van een Zaans dorp uit 1850, maar ook de omgeving vertelt het verhaal. Rond 1730 stonden er in de Zaanstreek zo’n 600 molens tegelijkertijd te draaien. Een aantal daarvan zijn verplaatst of opnieuw opgebouwd aan de dijk.

In het boek Kijk Zaans lees je meer over de Zaanse Schans op pagina 12/13 en in het boek Zaanse Parels speelt de Schans de hoofdrol op pagina 138 t/m 153.

Op de Zaanse Schans zijn veel activiteiten getipt voor Kijk Zaans. Zie het overzicht hieronder.

Meer informatie: Zaanse Schans

Bus

Vanaf station Amsterdam CS vertrekt Connexxion-buslijn 391 iedere vijftien minuten naar de halte Zaanse Schans. De reis duurt veertig minuten. Voor meer informatie www.bus391.nl.

Trein

Het dichtstbijzijnde treinstation is Koog-Zaandijk. Dit station bereikt u met de stoptrein vanaf station Amsterdam CS in zeventien minuten. Vervolgens loopt u in 15 minuten naar de Zaanse Schans.

Auto en parkeren

Stel uw navigatie in op Schansend 7, Zaandam. Vanuit Amsterdam volgt u de A8 richting Zaanstad/Purmerend, afslag Purmerend A7. Vanuit Alkmaar: richting Wormerveer/Zaandam. Volg in beide gevallen de borden Zaanse Schans. De kosten voor parkeren in 2015 bedragen € 9,- voor een dagkaart. Touringcars betalen €16,-.

 

Aantal tips: 5

De Zaanse Schans is getipt voor Kijk Zaans door Liliane van Da Marcello (Italiaans restaurant)

Review:

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

De Zaanse Schans blijft een bijzonder gebied. Ik leerde het kennen toen ik als gids werkte en met toeristen vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans kwam. Elke keer vind ik het weer prachtig als ik de brug overkom en het natuurgebied zie liggen. Door de toeristen realiseer je je hoe bijzonder dit polderlandschap is, en ook hoe mooi. Zo zag Nederland er vroeger uit. Het is ook prachtig om de molens te bezoeken waar hout, meel en mosterd wordt gemaakt. De toeristen die ik begeleidde vonden het altijd leuk als een molen ook echt draaide. Wanneer ik daar met de toeristen kwam voelde ik me wel trots, en dat heb ik nu nog steeds.

De Zaanse Schans is getipt voor Kijk Zaans door  Frank Scholtens (website Kijk Zaans)

Review:

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Van kleins af aan kom ik al graag bij de Zaanse Schans. Ik heb het altijd mooi gevonden, vooral de verfmolen De Kat. Het is prachtig om dit minifabriekje in bedrijf te zien. Je ziet hoe de kracht van de wind de verf maalt. Dat is echt indrukwekkend. De molens zijn ook mooie gebouwen; ik ga er nog altijd graag in. Ook de houtmolen is speciaal.

De Zaanse Schans is getipt voor Kijk Zaans door  Gijs Smith en Zeger Kuijken (Duyvis Wiener)

Review:

Het is mooi dat de Zaanse Schans voortborduurt op het verleden. Huisjes die nog niet zo lang geleden werden gesloopt omdat mensen de waarde er niet van in zagen, staan hier weer mooi opgesteld. Het is belangrijk dat je de mooie historie bewaart voor volgende generaties.

De Zaanse Schans is getipt voor Kijk Zaans door  Castell Steak&Bites

Review:

De Zaanse Schans vind ik echt heel mooi. Ik hou van geschiedenis, daarom vind ik het heerlijk om door een reconstructie van oud Zaandam te lopen. Het is ook leuk dat het nieuwe stadhuis van Zaandam gebaseerd is op deze oude Zaanse houtbouw. Bijzonder aan de Zaanse Schans is ook dat het eerste winkeltje van Albert Heijn daar staat. Het is toch prachtig dat een winkelier uit Oostzaan de Zaanstreek op de kaart heeft gezet met het megabedrijf Albert Heijn en Ahold.

De Zaanse Schans is getipt voor Kijk Zaans door  Maroeska Metz

Review:

Het is een ontzettend mooi geheel met de houten huizen, de panden langs de dijk en de molens. Het is net het Zuiderzeemuseum van Zaandam. Door hier een aantal huizen en molens neer te zetten geven ze een goed beeld hoe een dorp er vroeger uit heeft gezien en hoe de mensen er leefden. Het ligt natuurlijk ook prachtig aan de Zaan.