Zaantheater

Zaantheater Zaandam

Het leukste theater van Nederland heeft een bijzonder divers aanbod. En is goed in staat om diverse Zaankanters erbij te betrekken. De voorstelling Zaans Vuur ter ere van het jubileum was daar een goed voorbeeld van.

Lees meer over het Zaantheater op pagina 84/85 in het boek Kijk Zaans. In het boek Zaanse Parels speelt het Zaantheater ook een rol, zie pagina 266 t/m 269 en 216.

Iedere laatste zondag van de maand is er om 16 uur een Theatersalon. De gasten worden ontvangen door Bruun Kuijt en Kim Muller. Zo krijgen de bezoekers een leuke indruk wat er de komende maand in het Zaantheater te zien en beleven is. Iedere Theatersalon schuift ook een Zaanse Parel aan.

Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam
Tel. 0900 334 45 53
Zaantheater

Aantal tips: 6

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Majanka Fröhlich (theatermaakster)

Review:

In het Zaantheater, voorheen De Speeldoos, heb ik mijn liefde voor het theater gevonden en niet meer losgelaten. Dit theater is een heerlijke plek om te genieten van mooie voorstellingen. Het heeft een prachtige grote zaal waar je echt overal goed zicht hebt en als je na afloop in de Muze nog een wijntje drinkt en uitkijkt over de Zaan kun je nog lekker nagenieten.
Ruim 15 jaar geleden speelde ik mijn eerste voorstelling in De Speeldoos, daarna heb ik nog veel premières gehad in het Zaantheater. De medewerkers en technici achter de schermen zijn altijd enorm gastvrij, met een gezonde dosis humor en werklust. Voor mij is theater maken en theater kijken in het Zaantheater altijd weer lekker thuiskomen.

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Hans Leenstra (directie Rabobank)

Review:

Het Zaantheater vind ik echt een pareltje. Het is een hartstikke mooi theater waar je echt een avondje uit kunt gaan. Ze hebben een goed programma met soms briljante optredens. De programmeur weet grote namen te trekken, maar ook zijn er soms hele mooie kleine intieme voorstellingen. Heel gaaf vond ik het Pink Project, een topproductie over Pink Floyd. Het optreden van Venice was voor mij ook een hoogtepunt. Zo’n goede band uit de westkust van Amerika, van het niveau van de Eagles, staat dan wel even in het Zaantheater te spelen! Wij vergaderen ook wel eens in het theater. Dan sta ik soms zelf ook even op het podium. Het prachtige gebouw staat op een mooie plek. Dat maakt het plaatje af. Het ademt de sfeer die bij een theater hoort.

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Edo Rem (Forbo)

Review:

Forbo heeft van het begin af aan een nauwe band gehad met het Zaantheater. We hebben ook een eigen theaterzaal (Forbo Flooring-zaal), omdat we het theater sponsoren. Dat doen we omdat we het heel belangrijk vinden dat creativiteit en cultuur de ruimte krijgen. Het Zaantheater heeft een echt Zaans karakter en is belangrijk voor de samenleving. Ze weten alle grote voorstellingen op hoog niveau aan te trekken. De ruimtes zijn mooi en vriendelijk. Architect Paul Carree heeft er een mooi open theater van gemaakt. Als personeel wonen we regelmatig voorstellingen bij. Dat is heel leuk. Het is dan ook echt een ontmoetingsplek, waar iedereen door elkaar zit en waar je ook mensen van andere afdelingen ontmoet die je tijdens het werk nooit tegen komt.

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Marcel Weenink (buro 075)

Review:

Het Zaantheater heeft een heel belangrijke functie voor de Zaanstreek. Kim Muller is goed bezig met de programmering want zij programmeert bepaald niet alleen voor de elite. Bij Istanbul aan de Zaan bijvoorbeeld komen mensen uit de Turkse gemeenschap binnen die normaal niet snel een Nederlands theater bezoeken. De programmering voor kids is heel gevarieerd. Bijna elke dag is er wel wat te doen voor heel verschillende bevolkingsgroepen.

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Ali Açar (Sultan Ahmet Moskee Zaandam)

Review:

De moskee heeft een goede relatie met het Zaantheater. Het is goed samenwerken met Piet de Koning en Kim Muller. We proberen Turkse mensen zoveel mogelijk te stimuleren het theater te bezoeken. Ons kinderkoor treedt er bijvoorbeeld regelmatig op. Bij het festival ‘Istanbul aan de Zaan’ is de samenwerking ook prima. Ze zijn altijd bereid om Turks talent te programmeren, zodat er meer Turken komen kijken. Door hun flexibiliteit kunnen we goed samen dingen organiseren.

Het Zaantheater is getipt voor Kijk Zaans door Sabina Scholtens (Timmerfabriek Visser)

Review:

Het is erg leuk dat het Zaantheater ook voorstellingen organiseert voor kinderen. Dat zie je niet vaak in andere plaatsen. Ook voor heel jonge kinderen zijn er voorstellingen, zodat ze al vroeg met cultuur in aanraking komen. Bij een kindervoorstelling wordt de lobby omgebouwd tot een kinderparadijs.