Zaanwerf Zaandam

Zaanwerf Zaandam

Fotograaf: Herman Wieten

Fotograaf: Herman Wieten

Tip van Imprimatura

Aan de Oostzijde in Zaandam staan verschillende flatgebouwen met namen zoals Kiel, Helling en Dok. Dit nieuwbouwproject is internationaal goed ontvangen en heeft inmiddels al zes prijzen gekregen.
Foto: Elroy Blom
De eigentijdse architectuur is geïnspireerd op het verleden. Dat zie je terug in de plattegronden waarop de insteekhavens, die de Zaan vroeger kende, weer zijn teruggebracht. In de bouw van de flats zijn industriële elementen toegepast, zoals het gebruik van metaal en loopbruggen.
Elk blok is anders: zo is er ook een blok dat verwijst naar de zakelijke fabrieksarchitectuur. Net zoals vroeger lopen de panden trapsgewijs af richting de Oostzijde. De hoogste panden liggen aan de Zaan. Je kunt door de complexen heen lopen over drijvende steigers.

Foto: Elroy Blom

Tip van Kijk Zaans fotograaf Elroy Blom 

Review:

De Zaanwerf maakt deel uit van het Zaanoever-project (‘geef de Zaan terug aan de bewoners’). Voor deze locatie was een prijsvraag uitgeschreven die gewonnen is door twee jonge Franse architecten. Als prijs werd hun ontwerp gebouwd. De appartementencomplexen en woonhuizen zijn zo vormgegeven dat ze doen denken aan de vele fabrieken die vroeger – en nu nog –  langs de Zaan stonden. Na de bouw heeft de Zaanwerf diverse architectuurprijzen gewonnen en hebben de architecten nog jarenlang rondleidingen gegeven aan studenten en andere geïnteresseerden.