Bouwbedrijf Somass Zaandijk

Bouwbedrijf Somass

Bouwbedrijf zet zich al tientallen jaren in voor het behoud van de Zaanse houtbouw. Tientallen jaren geleden had niemand belangstelling voor de verwaarloosde houten Zaanse huizen die werden gezien als brandhout. Dankzij de voortdurende en onvermoeibare inzet van Van Sombroek en Van Assema zijn er overal in de Zaanstreek weer Zaanse sprongetjes te zien, zoals zij de Zaanse huizen benoemen.

In het boek Kijk Zaans lees je meer op pagina 62/63 over de Groene sprongetjes van Somass. Voor het boek Zaanse Parels vertelt Gé Sombroek van Somass op pagina 102/103, 120, 202/203 zijn boeiende verhaal.

Bouwbedrijf Somass
Hazepad 55
1544 PW Zaandijk
Tel. 075 621 21 31
Somass

Foto: Sarah Vermoolen

 

Aantal tips: 9

Somass is getipt voor Kijk Zaans door Joanne Zegers (beeldend kunstenaar)

Review:

Ik ken het bedrijf van Sombroek en van Assema al heel lang, want vroeger deden ze al klussen voor mijn ouders. De tweemanszaak is ondertussen uitgegroeid tot een toonaangevend bouwbedrijf, waarin Gé Sombroek de grote inspirator is gebleven en Gerrit van Assema de praktische man. Zij weten werkelijk alles van Zaanse houtbouw, het is hun grote liefde.

Tip van Hollandia Archeologen

Review:

Gé Sombroek heeft een goed gevoel voor waar hij mee bezig is. We werken regelmatig met hem samen, en dan is er echt een klik. We hebben bewondering voor deze man, die grote projecten aanpakt. Je moet hem zien als een projectontwikkelaar in het historische hout. Maar met dit verschil dat het veel risicovoller is, omdat er vaak veel meer tijd in gaat zitten dan begroot. Het is duidelijk dat liefde voor het vak bij hem de boventoon voert.

Somass is getipt voor Kijk Zaans door Jan-Willem Kaaijk (Kaaijk Metaalbewerking)

Review:

Molenmakerij Saendijck streeft echt naar perfectie. Ze doen geen concessies bij restauraties. De jongens van de molenmakerij zijn bijzonder goed in hun werk. Hier vind je echt passie en ervaar je buitengewoon veel verstand van zaken. Van iedere molen kennen ze ieder detail.

Tip van Graas Schoenmakerij

Review:

We kennen de mannen van Somass al heel lang, ook voordat ze bekend werden als bedrijf dat zich specialiseert in de restauratie van oude Zaanse panden. We zijn heel tevreden over hoe ze onze winkel en woning hebben gerestaureerd, met veel gevoel en vakmanschap. Ze snappen echt wat je bedoelt, waardoor het er ook uit gaat zien zoals je had bedacht. Kenmerkend voor hun manier van restaureren is dat de panden een authentieke uitstraling krijgen met het comfort van nu.

Tip van Cor en Wim Visser (Timmerfabriek Visser)

Review:

Molenmakerij Saendijck heeft in 2007 molen het Jonge Schaap helemaal van de grond af aan opgebouwd. Het is een wonder hoe ze een splinternieuwe molen hebben gebouwd met zoveel vakwerk. In februari/maart zijn ze bomen gaan uitzoeken in een bos, waar nog hetzelfde jaar de molen van is gebouwd. Een vierkant zet je snel in elkaar, maar een zeskant maken uit een stam van 13 tot 14 meter lengte waar niets recht loopt, dat is iets heel anders. Je kunt van tevoren niets passen, want het is niet te tillen. Als de verbindingen niet blijken te passen, dan gaat alles trillen. Alles moet passen, je kunt het niet verknallen, want dan moet je opnieuw beginnen. Dat is vakwerk.

Tip van Joep Huismans (Houthandel Van de Stadt)

Review:

Somass heeft een hoge mate van vakmanschap.  Als zij zich niet zo hadden ingezet voor de Waakzaamheid, dan was het waarschijnlijk gesloopt. Het bedrijf heeft veel gedaan voor het behoud van de oorspronkelijke Zaanse vormgeving. Zij hebben een authentiek stuk Zaanstreek terug gegeven. Voor deze inzet en hun vakmanschap heb ik veel bewondering.

Tip van Maroeska Metz

Review:

De aannemer die de Waakzaamheid heeft gerestaureerd, heeft het geweldig goed gedaan. Je ziet aan alles dat er met veel liefde aan is gewerkt. Zelfs de details, zoals de sluitingen van de ramen en de scharnieren, kloppen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Ook de kleuren (okergeel en blauw) zijn precies goed uitgekozen.

Tip van smid Kai Fray

Review:

Ik wil ze voornamelijk tippen omdat ze de Zaanse antieke houtbouw promoten en in standhouden.

Tip van René Mulder (‘t Groene Pandje)

Review:

In 1981 heeft Somass ‘t Groene Pandje gerenoveerd. Het is al lang geleden maar ik zie ons nog zitten. Alles wat ze toen hebben gesloopt, hebben ze opnieuw gebruikt. Dit was voor hen een van de eerste projecten. Het is mooi dat door hun vakmanschap weer op talloze plekken in de Zaanstreek Zaanse houtbouw ziet. Zoals de Waakzaamheid, de huisjes op de Krimp, de vijf huizen in Assendelft. Dat terugbrengen van het Zaanse karakter vind ik erg sterk en mooi.