De Groote Weiver Wormerveer

De Groote Weiver Wormerveer

Foto’s: Trudi Sennhauser

Tip van Marlies Romeijnders (beleidsambtenaar gemeente Zaanstad)

Review:

De Groote Weiver in Krommenie was de eerste Zaanse creatieve broedplaats. Twintig jaar lang hebben mensen het gebouw op het gasfabriekterrein gebruikt als filmhuis, eethuis, eerste Zaanse kringloopwinkel, als plek voor feesten, concerten en opleidingen tot de arbeidsmarkt. Deze tijdelijke voorziening, waar niemand de ‘baas’ was, bleek zo succesvol dat de gebruikers van de Groote Weiver – na sanering van het gebied – een nieuw onderkomen kregen in Wormerveer. De nieuwe huisvesting heeft ook een podium voor bands, een café, een kringloopwinkel en er worden films vertoond. De Groote Weiver wordt gerund door zo’n 80 vrijwilligers in de leeftijd van 17 tot 70 jaar.

Tip van Yvonne de Groot (ZVH)

Review:

Ooit zat de Groote Weiver in een oude gasfabriek. Daar moesten ze uit. Wij hebben toen onderdak voor ze gevonden op het voormalige PWN-complex in Wormerveer. Daar zitten nog wel meer bedrijfjes. We vinden het een heel leuke instelling, waar je nog wel het linkse activisme terug ziet. Een grote groep vrijwilligers heeft dit centrum opgebouwd, en er gebeurt van alles. Er treden bijvoorbeeld bands op, je kunt er vegetarisch eten en er is een kinderkookcafé. Typerend is dat je er ook Oost-Europese cola kunt bestellen. Er komen heel relaxte mensen, van alle leeftijden. Ook leuk om te vermelden is dat de Zaanse politieke partij ROSA afkomstig is uit de Groote Weiver.

Tip van De Kift

Review:

De Weiver is een belangrijk Zaans  podium waar bandjes kunnen optreden met een sterke maatschappelijke functie in de buurt. De Kift treedt er regelmatig op, wij komen er al bijna 25 jaar heel graag en hebben er al veel meegemaakt. Zo werden we daar gebeld terwijl we op het podium stonden, met de boodschap dat onze basgitarist Mathijs vader was geworden.

Film Pure Kift over de Groote Weiver

Tip van Dick Koelewijn (Twin Filter)

Review:

We tippen de Groote Weiver omdat na de sloop van de oude gasfabriek in Krommenie – die jarenlang was gekraakt – het instituut weer als een Phoenix is herrezen op een nieuwe plek in Wormerveer. Hier kun je alternatieve bands horen of  je kunt swingen op wereldmuziek bij de WereldWijdeWeiver. Maar ook kun je op deze plek op vrijdag lekker aanschuiven bij de vegetarische buurtmaaltijd, een bierproefmiddag bijwonen of iets leuks kopen in de kringloopwinkel.