Echt Zaanse gerechten van bekende koks lees je in het boek Zaanse Parels. Het boek is te koop bij Zaanse Parels.
p. 31 Beemster lamscarré op Italo-Olandese wijze (recept Da Marcello)p. 55 Echte Zaanse broeder met Mama Djambo’s Hello Sunshine (recept Ray Heistek van De Keuken In)
p. 73 Ab’s kebak (recept van buurtkok Ab bij eetcafé De Groote Weiver)
p. 127 Zaanse mosterdsoep met paling, 1/v 7 gerechten van het Zaans Plankie (recept van Jeroen Gruijs van Groenveld Eten)
p.151 Kroketjes van Oude Beemster kaas en duivekater met mayonaise van Zaanse mosterd (recept van De Hoop op d’Swarte Walvis)
p. 189 Kip in Spaanse saus (culinair schrijver Onno Kleyn)
p. 207 Wentelteefje van Zaanse duivekater (recept van Pjotr Rentinck, DeVijfdeSmaak in de Waakzaamheid)
p. 239 Zaanse chocolade Daatjes met nougatine (recept van Yolanda van der Jagt)
p. 265 Zaanse yoghurt bavaroise met duivekatervlinder en chocoladelikeur (recept van De Koperen Bel)
p. 289 Zaansgroene Monettaart (een recept van Claude Monet gemoderniseerd door Helmer Verbruggen van de Monettuin)