Esther Prinsze

Beeldend kunstenaar/fotograaf Esther Prinsze

Foto: Paul Verbunt

Kijk Zaans (fotografie p. 106 t/m 127)

Fotograaf Esther Prinsze en styliste Brenda Jansen hebben in het boek Zaanse Parels tien Zaanse producten op geheel eigen wijze belicht. Hedendaagse producten zijn verbeeld zoals de oude meesters er wellicht ook naar zouden hebben gekeken. Voorbeeld serie Esther Prinsze/Brenda Jansen in Kijk Zaans

Bij het thema ‘Zaans product’ dacht ik meteen aan stillevens. Een stilleven is een artistieke compositie of groepering van roerloze voorwerpen. Er wordt met een stilleven vaak weelde gesymboliseerd. Zaanse industriële producten zoals voedingsmiddelen zijn zeer herkenbare ‘objecten’ in mijn voorraadkast en behoren tevens tot de weelde van de Zaanstreek. Stillevens vinden, net als fotografie, hun oorsprong in de schilderkunst. Hollandse meesters, zoals bijvoorbeeld Johannes Vermeer, schilderden voorwerpen die met zorg waren belicht. Het was de uitdaging om een modern, tijdloos stilleven te fotograferen waarbij het de ‘kunst’ is om de Zaanse producten zodanig te plaatsen dat er een interessante foto ontstaat door een combinatie van compositie, belichting en contrast. Voor de keuze en plaatsing van de producten werkte ik samen met stylist / kunstenaar Brenda Jansen. En hopelijk biedt het de kijker een nieuwe blik op het Zaanse industriële product!

Esther Prinsze/Brenda Jansen

Voor het boek Zaanse Parels hebben ze opnieuw samen een spannende serie gemaakt. Tien Zaanse koks hebben voor het boek een nieuw recept bedacht dat volgens hen echt Zaans is.

Esther en Brenda hebben daar een nieuw beeld bij gecreëerd dat verrassend, modern, strak en weer geheel anders is dan hun serie in Kijk Zaans. Met haar fotografie probeert Esther de sfeer te vangen van het moment.

 • De foto’s van Esther Prinsze/Brenda Jansen zijn te zien op de volgende pagina’s in het boek Zaanse Parels
  p. 30 Beemster lamscarré op Italo-Olandese wijze (recept Da Marcello)
  p. 54 Echte Zaanse broeder met Mama Djambo’s Hello Sunshine (recept Ray Heistek van De Keuken In)
  p. 72 Ab’s kebak (recept van buurtkok Ab bij eetcafé De Groote Weiver)
  p. 126 Zaanse mosterdsoep met paling, 1/v 7 gerechten van het Zaans Plankie (recept van Jeroen Gruijs van Groenveld Eten)
  p.150 Kroketjes van Oude Beemster kaas en duivekater met mayonaise van Zaanse mosterd (recept van De Hoop op d’Swarte Walvis)
  p. 188 Kip in Spaanse saus (culinair schrijver Onno Kleyn)
  p. 206 Wentelteefje van Zaanse duivekater (recept van Pjotr Rentinck, DeVijfdeSmaak in de Waakzaamheid)
  p. 238 Zaanse chocolade Daatjes met nougatine (recept van Yolanda van der Jagt)
  p. 264 Zaanse yoghurt bavaroise met duivekatervlinder en chocoladelikeur (recept van De Koperen Bel)
  p. 288 Zaansgroene Monettaart (een recept van Claude Monet gemoderniseerd door Helmer Verbruggen van de Monettuin)

De tips van Esther Prinsze voor Kijk Zaans: Yolanda van der Jagt, de Westzanerdijk, De Koffiezaak, Zaanhopper en Abro.