Getipt voor Kijk Zaans: Zaandijk

Getipt voor Kijk Zaans: Zaandijk

Dorpsgezicht Lagedijk
De Zaanstreek heeft veel mooie plekken, maar de Gortershoek aan de Lagedijk mag terecht de Gouden Bocht worden genoemd. Het is een prachtige plek met talloze aaneengesloten monumenten uit de 17e en 18e eeuw.

Atelier van Cocky Hofler
In het oudste houten pand van Zaandijk (1626) is een kinderklei atelier. Tevens expositieruimte Zaanse keramisten.

Bouwbedrijf Somass
Je moet hem zien als een projectontwikkelaar in het historische hout. Het is duidelijk dat liefde voor het vak bij hem de boventoon voert.

Arends&Zo
Hans Arends repareert elektromotoren voor bedrijven in heel Nederland. Hij oefent een ambacht uit dat nog maar weinig mensen beheersen.

Domineestuin Zaandijk
De Domineestuin in oud Zaandijk is een reconstructie van een oud Zaans pad met huizen die zijn gebouwd in de stijl uit de periode laat 18e eeuw tot midden 19e eeuw. De Domineestuin was letterlijk het voorbeeld voor het stadhuis.

Rode Buurt Zaandijk
Het is interessant om dit gebied, dat grensde aan de straat waar de rijke kooplieden woonden,  te beschrijven. In de rode buurt staan nog mooie arbeidershuizen.

Drukkerij Heijnis&Schipper

Het is een heerlijk ambachtelijk bedrijf. Maurice en Marjolein Lensink zijn harde werkers die op kleinschalige wijze met een gedreven team mooie producten maken.

Groeneveld Biologische Catering
Linda is een een jonge enthousiaste vrouw die bruist van de ideeën en lekkere biologische gerechten maakt.

Kerkplein Zaandijk
Aan het kerkplein in Zaandijk staan interessante 19e-eeuwse gebouwen.

Kreatief Pakhuis
Dit is een geweldige locatie voor vergaderingen, workshops, teambuilding en zelfs een feest of receptie. De naam Kreatief Pakhuis is te danken aan het feit dat er een meubelmakerij  en een “kussenmakerij” in gevestigd is.

Suuz en Zo
Suzanne Mans is een leuke jonge enthousiaste vrouw met een enorme berg creativiteit. Haar kinderwerkplekken, t-shirts en traktaties op maat zijn dan ook erg leuk en de kwaliteit hoog.

Zaandijk/Kalverpolder/Engewormer
Zaandijk, de Zaan, de Kalverpolder en Engewormer horen bij elkaar. Samen met de gemeente Wormerland zou je er een beschermd gebied van kunnen maken. Hier vind je immers cultuurhistorie en historische landschappen die bij elkaar horen.

Frans Wytema

Frans Wytema zet zich in voor het behoud van bedreigd Zaans erfgoed. Hij heeft een grote kennis van en liefde voor houten Zaanse huizen.

De Zaanse Kaper
De mannen en vrouwen van de Zaanse Kaper gebruiken de historische textielcollectie van het Honig Breethuis als voorbeeld om op een heel zorgvuldige en gewetensvolle manier replica’s te maken.

Jan Duijvis

Jan Duijvis is de ongekroonde burgemeester van Zaandijk, die  voor Sinterklaas speelt en zich onvermoeibaar inzet voor de buurt. Mensen zoals hij houden de buurt draaiende: hij is de olie voor de motor Zaandijk.

Beeldend kunstenaar Nicole van der Heijden

Honig Breethuis
Hier kom je te weten hoe een koopmansfamilie vroeger leefde. En het is geweldig om in de theekamer thee te drinken, met uitzicht op de Zaan.

Huiskamerconcerten Honig Breethuis
Slechts een klein gezelschap van maximaal 30 mensen kan in de Salonkamer de maandelijkse concerten bijwonen. Jonge professionals spelen dan op de pianoforte.

Papierrestauratie

Het is een heel mooi ambacht om objecten te conserveren en zo voor de toekomst te bewaren.

Beeldend kunstenaar Joanne Zegers

Jelus Matser
Kunstenaar Jelus Matser bouwt archeologische reconstructiemodellen en maquettes voor verschillende musea. Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen.

Hollandia Archeologen
Hollandia Archeologen is een modern archeologisch bedrijf en levert alle diensten op het gebied van archeologie, van vooronderzoek tot uitvoering en advies.

Grafisch vormgever Edwin Winkelaar
Hij houdt van details en is verliefd op papier en vormgeving. Het is een uitstekende vakman die weet hoe je iets moet samenstellen.

Het Weefhuis

Het rijksmonumentale pand bij de Beeldentuin in Zaandijk is ooit gebouwd als werkplaats en papierpakhuis (1650. Het gebouw wordt succesvol geëxploiteerd door een stichting, zonder subsidie. In het weekeinde wordt het verhuurd als expositieruimte.

De Groene Smaak
Zaandijkers kunnen gezonde en lekkere producten kopen. Elke dag maakt worden met passie heerlijke gerechten klaargemaakt uit allerlei windstreken.

Het Zaanse bakkertje
Deze Turkse bakker in Zaandijk maakt op heel ambachtelijke wijze brood. Hij probeert steeds nieuwe dingen uit, heel vernieuwend. De keuze aan brood is daardoor groot, en de broden zijn erg lekker.

De Vijf Broers
We komen vooral graag bij d’Vijf Broers om buiten in het zonnetje te genieten van het fenomenale uitzicht. Je kijkt namelijk uit op het beroemde tafereel van de Zaanse Schans.

Allemanja
Zij verkopen Duitse biologische wijnen en geven wijnproeverijen.

Casa Ista
Casa ista behoort wat ons betreft tot de drie grote Zaanse slijters waar je moet zijn als je op zoek bent naar kwaliteit.

Meelmolen de Bleeke Dood
De molen ligt helemaal ingeklemd tussen fabriek, Zaan, brug en bewoning, is een absolute bezienswaardigheid. Bovendien kun je in het winkeltje meel kopen.

Restaurant De Smuiger
Restaurant De Smuiger in Zaandijk is een streling voor het oog, en voor de mond. In dit historische pand vind je overal de historie, met als hoogtepunt twee smuigers. Je kunt er Frans eten met een Zaanse slag.

De Stoel
In een mooi Zaans pand is een winkel voor woninginrichting. De Stoel heeft veel leuke hebbedingen die het interieur opvrolijken.

ADM Cocoamuseum
Gepensioneerden van het bedrijf ADM/Zaan Cacao hebben aan de Stationsstraat 76 in Koog aan de Zaan een ruimte waarin ze op afspraak mensen rondleiden. Zij beschrijven de verschillende kleuren cacao alsof het gaat om pigment van Molen de Kat.