Molen Het Jonge Schaap

Molen Het Jonge Schaap

In de hoogtijdagen stonden er in de Zaanstreek honderden houtzaagmolens te draaien want er was veel hout nodig voor de Zaanse huizen en hun interieur en voor de fluitschepen waar alles op werd vervoerd.

De houtzaagmolen Het Jonge Schaap stond ooit in het Westzijderveld en werd in 1942 gesloopt. Vanwege het historische belang heeft een architect de laatste zeskantige bovenkruiende Zaanse houtzaagmolen helemaal uitgetekend. Zo kon deze in de 21e eeuw geheel opnieuw op ambachtelijke wijze worden opgebouwd op de Zaanse Schans. De werkende houtzagerij is een mooi voorbeeld van 17e-eeuwse techniek. Een film toont dit vakmanschap.

Net als vroeger komt het Nederlandse hout via boten aan en wordt dan met een enorme kracht naar binnen getrokken. Hier beleef je echt het houtzagen, zeker met de geur erbij. Het hout is zeer in trek bij restaurateurs en meubelmakers, want het is toch erg leuk als je hier een boom gezaagd ziet worden waar later je tafel van wordt gemaakt. Molenaar Tim Doeves leidt hier een nieuwe generatie molenaars op.

In het boek Zaanse Parels lees je meer over de Zaanse molen en specifiek over de houtzaagmolen in het verhaal van historicus Philip Hofmeijer (zie pag. 138/139)

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap
Kalverringdijk 31a
1509 BT Zaandam (Zaanse Schans)
Tel. 075 640 13 77

verkoopadres voor het boek Zaanse Parels.

verkoopadres voor het boek Zaanse Parels.

Aantal tips: 5

De houtzaagmolen is getipt voor Kijk Zaans door Gerrit Smit (molenaar De Bleeke Dood)

Review:

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap stond in het toenmalige Westzijderveld. Aan de hand van tekeningen is hij opnieuw opgebouwd aan de Zaanse Schans. Er zijn in Noord-Holland geen andere werkende houtzaagmolens meer te vinden, daarom vind ik het prachtig dat de nieuwe molen Het Jonge Schaap weer draait. In de winter wordt hier vijf dagen en in de zomer zes dagen per week gewerkt. Het is een commercieel bedrijf, waar hout gezaagd wordt voor de handel. Door de extra inkomsten van bezoekers kunnen ze er van leven. Prachtig aan de houtzaagmolen is dat je alles ziet van het binnenwerk en je het hout letterlijk gezaagd ziet worden. Samen met papiermolen De Schoolmeester vind ik het de meest interessante molen om te bezoeken.

Tip van Cor en Wim Visser (Timmerfabriek Visser)

Review:

Molenmakerij Saendijck heeft in 2007 molen het Jonge Schaap helemaal van de grond af aan opgebouwd. Het is een wonder hoe ze een splinternieuwe molen hebben gebouwd met zoveel vakwerk. In februari/maart zijn ze bomen gaan uitzoeken in een bos, waar nog hetzelfde jaar de molen van is gebouwd. Een vierkant zet je snel in elkaar, maar een zeskant maken uit een stam van 13 tot 14 meter lengte waar niets recht loopt, dat is iets heel anders. Je kunt van tevoren niets passen, want het is niet te tillen. Als de verbindingen niet blijken te passen, dan gaat alles trillen. Alles moet passen, je kunt het niet verknallen, want dan moet je opnieuw beginnen. Dat is vakwerk.

Tip van Ray Heistek (De Keuken In)

Review:

Ik vind het prachtig hoe ze de molen op de oude ambachtelijke manier hebben opgebouwd. De inzet van molenaar Tim Doeves en de andere betrokkenen voor het Zaans Erfgoed is bijzonder groot. Ze doen alles in eigen beheer. Bij deze molen werken ook 65-plussers als vrijwilligers, omdat ze zich graag inzetten voor de Zaanse Schans.
Wanneer je hier nog nooit bent geweest, dan moet je zeker een keer gaan kijken. Het is zo mooi om het zaagblad zijn werk te zien doen door middel van de duurzame windenergie. Met een bootje halen ze het hout op en ontschorsen dat vervolgens met een grote zaag. Een zaagmolen die anno 2014 nog altijd draait op windkracht is voor mij een bijzonder verhaal.

Tip van Meubelatelier Engelina

Review:

Het is leuk dat je tegenwoordig weer – net zoals vroeger – hout kunt kopen bij een molen. Het is wel nat en je moet het kunnen opslaan om te drogen, maar het heeft zeker meerwaarde. Eigenlijk zou iedere Zaanse timmerman hier zijn hout vandaan moeten halen, want het is van een goede kwaliteit.
Prachtig om te zien hoe de boomstammen op een milieuvriendelijke manier over het water aankomen, naar binnen worden getrokken en op de ouderwetse manier worden gezaagd. Er werkt ook een heel leuke groep enthousiaste  mensen.

Tip van Blik op Hout

Review:

Het is fantastisch om te zien hoe de oerkracht van de wind wordt gebruikt om stammen te verzagen. De houtzaagmolen is weliswaar nieuw, maar gebouwd naar originele tekeningen volgens de oude traditie. Hier werken zeer bevlogen mensen die alles op de traditionele manier aanpakken. Zoals de aanvoer via het water, het drogen in het water en het zagen. We komen hier graag.