Project Koogersluis/Waakzaamheid Koog aan de Zaan

Waakzaamheid Koog aan de Zaan

Hoogstraat 4
1541 KX Koog aan de Zaan

Aantal tips: 4

De Waakzaamheid is getipt voor Kijk Zaans door Jeroen Olthof (wethouder gemeente Zaanstad)

Review:

De laatste jaren is er volop aandacht voor de Zaanse geschiedenis en ons cultuur-historisch erfgoed. Renovaties worden uitgevoerd, exposities en lezingen georganiseerd en de historische verenigingen groeien en nemen in aantal toe. Een goede ontwikkeling, want je kunt je koers voor de toekomst pas bepalen als je weet waar je vandaan komt. Al die aandacht en betrokkenheid heeft een bijzonder effect teweeg gebracht. Bewoners stellen financiële middelen beschikbaar om erfgoed te behouden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan.
Herberg de Waakzaamheid bestaat al sinds 1626. Strategisch gebouwd naast de Koogersluis, om reizigers een slaapplaats of plek om te eten te bieden. Maar niet alleen reizigers weten het pand te vinden, ook Kogers en Zaandijkers komen er regelmatig, om het kolfspel te spelen, een familiefeest te vieren of te genieten van optredens van toneel- en muziekverenigingen. Na de Tweede Wereldoorlog voerde muziek de boventoon. Verschillende muziekstijlen zijn er ten gehore gebracht, jazz, new wave en house. De live optredens van de Dijk waren uniek, afgeladen vol en altijd uitverkocht. In 2008 sloot de Waakzaamheid definitief de deuren.
In 2009 werden er al plannen gepresenteerd om de Waakzaamheid in oude luister te herstellen. Na de succesvolle restauratie van pakhuis Asia, naast de Waakzaamheid, was het de beurt aan de herberg zelf. In 2010 werd meegedaan aan ‘Het mooiste pand van Nederland’ waarmee 1 miljoen euro van de BankGiro loterij voor de restauratie te winnen viel. Ik vond het geen verrassing dat de finale eenvoudig werd behaald. Veel Zaankanters, maar ook oud-bezoekers van buiten de Zaanstreek, wisten van de deelname en er kwamen veel steunbetuigingen binnen bij stichting de Waakzaamheid.
Het bleef niet bij warme woorden alleen. Om meer financiële middelen voor handen te hebben deed de stichting ook een beroep op de Zaankanters. Zo werden originele tegels van een smuiger, beschikbaar gesteld door stichting de Zaanse Schans, per tegel verkocht. Ook konden er planken en balken gekocht worden of broodplankjes. Mede dankzij deze extra middelen vorderen de werkzaamheden gestaag. En dit werd weer nauwgezet gevolgd bij een open dag. Iedereen leefde mee.
De oude herberg is weer in ere hersteld en absoluut een bezoek waard. Ook ik heb de verrichtingen van dichtbij gevolgd en ben ongelofelijk trots op het vakmanschap, het resultaat en de grote betrokkenheid van veel mensen. Zij hebben er allemaal voor gezorgd dat dit mooie en bijzondere rijksmonument weer helemaal terug is in deze tijd. Ik ben er trots op dat veel Zaankanters dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Tip van Marion Kors (journalist Zaankanter, G-atleten)

Review:

Project Koogersluis is een bouwplan in het buurtje rond De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan, mede uitgevoerd door Somass. Nu is er al een doorkijk naar de Zaan en de houten Waakzaamheid ziet er prachtig uit. Fantastisch!

Tip van Vanilia

Review:

De Waakzaamheid is een gebouw waar een rijke historie aan vastzit dat het verdient om gerestaureerd te worden net zoals De Adelaar. Het is toch geweldig dat deze vergane glorie weer in ere is hersteld zodat mensen kunnen zien hoe alles vroeger was.

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van chefkok Jeroen Gruijs (veenweidekroket)

Review:

Ik heb mooie herinneringen aan de Waakzaamheid toen er nog houseparty’s waren. Ik heb zelf bij de Roxy in Amsterdam gewerkt, maar voor de house scene in de Waakzaamheid stonden mensen anderhalf uur in de vrieskou om binnen te komen. De programmering was bij de Waakzaamheid zo vooruitstrevend en origineel, zelfs in vergelijking met de Roxy. Zo’n twintig vrijwilligers waren elke keer bezig om de zaal in te richten op basis van een thema.
Ik ben blij dat het pand zo mooi gerenoveerd is. Het is een hartstikke mooi project waarbij het pand – waar zich zoveel mooie verhalen hebben afgespeeld – weer een nieuw leven gaat leiden. Het gaat vast lukken met de nieuwe horecafunctie. We wensen restaurant DeVijfdeSmaak veel succes en plezier in dit prachtige pand.