Rondje Zaanse Parels: architectuur/Zaans erfgoed

Rondje Zaanse Parels 14 september van 11 tot 18 uur

Thema: architectuur/Zaans erfgoed

Stippel zelf een wandelroute uit langs de tientallen activiteiten op 20 locaties. Of maak een keuze uit een van de zeven themaroutes. Op de plattegrond onder deze themaroute worden alle activiteiten op alle locaties aangegeven en kort beschreven.

Praktische informatie

Rondje Zaanse Parels is een wandelroute. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of parkeer de fiets bij een van de fietsparkeerplaatsen. Vanwege de verwachte drukte is het niet mogelijk om de route per fiets af te leggen.
 • Stap uit bij Station Zaandijk. Loop of huur de fietstaxi (06 2250 3234) naar het evenement.
  Stap uit bij Station Zaandam en boek om 11 of 12.30 uur een architectuurgids die door het nieuwe stadscentrum naar de rondvaartboot loopt. Reserveren.
  Stap op de rondvaartboot die om 10.30, 12 en 13.30 uur vertrekt vanaf de kade van de Koekfabriek, Westzijde 188 in Zaandam en de gasten afzet bij het evenement op de Zaanse Schans. Reserveren.`
  Neem bus 391 vanaf Amsterdam CS of station Zaandam naar de Zaanse Schans.
  Vanaf de P-Westzijde Zaandam en de Marktstraat Wormerveer vaart de Zaanhopper naar het evenement. zie www.zaanhopper.nl.
  De grootste fietsparkeerplaats is op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (bij het Zaans Museum). Op het terrein van stichting Kalverpolder (nummer 11 op de kaart) is ook ruime parkeergelegenheid voor fietsen (tot 16 uur). Er is beperkte parkeergelegenheid voor fietsen aan het begin van de Kalverringdijk, bij station Zaandijk, het Koogerpark (19), Restaurant DeVijfdeSmaak (18) en tegenover Lagedijk 192 in Zaandijk (7).
  Auto’s kunnen alleen geparkeerd worden op het terrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum.) Let op: dit is betaald parkeren.

Route architectuur/Zaans erfgoed

Extra rondvaart en gids Zaandam 14 september 2014

 • Station Zaandam: 11 en 12.30 uur Wandeling met architectuurgids Babel door nieuwe stadcentrum over Gedempte Gracht en Westzijde naar rondvaartboot. e 5,- p.p.: contant betalen. Reserveren noodzakelijk via www.kijkzaans.nl.
 • Vanaf Koekfabriek (betaald parkeren) Zaandam vaart rondvaartboot om 10.30, 12 en 13.30 uur naar evenement. Wethouder Dennis Straat en programmamanager ZaanIJ Gert Grandiek van gemeente Zaanstad vertellen aan boord over de bijzondere geschiedenis en spannende ontwikkelingen langs de Zaan. Retour € 2,50 ( tot 16 jr € 1): contant betalen. Reserveren via www.kijkzaans.nl.

Retour Zaandam/Monet wandeling

 • Terugtocht rondvaartboot vanaf Rederij De Schans (Zaanse Schans) naar de Koekfabriek: 15, 16, 17 en 18 uur. Aansluitend is voor liefhebbers een ingekorte Monetwandeling (€ 5 pp). Je bezoekt ondermeer het theehuis dat Claude Monet in 1871 schilderde en dat speciaal vanwege Open Monumentendag open is.

Rondje Zaanse Parels

1. 17e-eeuwse molenaarswoning Smidslaan 3 Zaandijk 

 • Locatie 1: 17e-eeuwse molenaarswoningLezing over restauratieproject Frans Wytema

3. Museum Honig Breethuis Zaandijk

Let op: Honig Breethuis gaat pas om 13 uur open.

 • Rondleiding monumentaal pand (1710) en ontdek hoe een Zaanse koopmansfamilie rond 1830 woonde en werkte.

5. Kreatief Pakhuis Zaandijk

 • Architect Martijn van der Hout (HenNK) presenteert Het Nieuwe Zaanse Huis.
 • Ontwerp Trouwzaal Stadhuis Zaanstad van Sepp-Art.
 • Jan Hein Bakker: plannen herbouw luchthuis Zaandam.

6. Zaandijkerkerk

 • De Zaandijkerkerk wordt speciaal voor Rondje Zaanse Parels door eigenaar Stadsherstel open gesteld. Johan Krol en Steven Brunsmann (NUNC Architecten) en Jeroen Hooyschuur zijn de architecten die verantwoordelijk zijn voor resp de invulling en de restauratie. Zij vertellen over de restauratie en het ontwerp. De Zaandijkerkerk krijgt een nieuw leven  in de vorm van sociale woningbouw voor starters. De projectleider en architect vertellen u graag meer over de restauratie van het cultureel erfgoed en de units die hier worden gebouwd. Meer informatie

7. Lagedijk 192 Zaandijk

 • Van Puist tot parel: Om 12, 13, 14, 15 en 16 uur drie opeenvolgende lezingen over de metamorfose die de omgeving van de Zaandijkerkerk te wachten staat. Nu is het nog een braakliggend lelijk stuk terrein waar je snel voorbij loopt. Maar…
 • Paul Riteco vertelt op de Lagedijk 192 (1e etage) over zijn plannen om in historisch interessante leegstaande fabriekspanden een eet-en-drinkbelevingscentrum te maken met kleine ondernemers die bijzondere dranken en producten maken.  Zoals bijvoorbeeld de likeurstokerij van de Tweekoppige Phoenix en Breugems brouwerij. Jeroen Hooyschuur Architecten vertelt vervolgens over de stedebouwkundige plannen voor de Zaandijkerkerk. Tot slot krijgt de bezoeker een mooi verhaal over de eigenzinnige biertjes van Breugems brouwerij die hier worden gebrouwen.

Op het terrein tegenover Lagedijk 192 – waar de plannen in de toekomst worden uitgevoerd – is een mogelijkheid om de fietsen te stallen zodat je van hier uit de wandelroute kunt starten.

8. Voormalige 17e-eeuwse bakkerij uit Westzaan, Lagedijk 266 Zaandijk

 • Demonstratie van oude ambachten en rondleiding door Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs. Te zien zijn foto’s van de oude bakkerij toen deze nog in bedrijf was in Westzaan.
 • Er wordt een film vertoond over de herbouw van het pand op het voormalige terrein van Van Wijngaarden (Zaanse mayonaise) met zicht op de Zaan.
 • Bart en zijn ploeg zullen die dag aan het werk zijn zodat de bezoeker zelf kan aanschouwen hoe een monument opnieuw wordt opgebouwd.

9. Voetveer Zaandijk

 • Het voetveer vaart van sluis Zaandijk naar Zaanse Schans en vice versa € 1 (tot 12 jr gratis).
 • Benno Graas vertelt aan wachtenden over het bijzondere Zaanwater. Hij is de schrijver van Het Aarden beest, een bijzonder motoravontuur vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis in Wormerveer. De Zaanstreek en het voetveer speelt in het boek af en een rol. Vandaag vertelt hij over zijn vele avonturen.

12. Houtzaagmolen Het Jonge Schaap Zaanse Schans

 • In de Houtzaagmolen die ooit in Zaandam stond en hier geheel opnieuw is opgebouwd krijg je een rondleiding. Een film laat de wederopbouw zien.

14. Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaanse Schans

1e etage

 • Presentatie lezingen Leonie Groen (journalist Noordhollands Dagblad) en Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner
 • Om 13 uur Architect Eva Stache uit Oostzaan die bekend staat om haar duurzame ontwerpen waar met ‘natuurlijke middelen’ zo efficiënt mogelijk energie wordt gebruikt. Met maakbare maquettes kun je ter plekke je eigen Tangramhuis samenstellen in een groene uitstraling.
 • Om 16 uur Jacob Spaander over zijn droom voor een Zaans ecodorp.

15. Zaans Museum Zaanse Schans

 • Preview: Rondleiding om 14 en 15 uur metamorfose museum waarin de Zaanse bedrijvigheid bijna letterlijk tot leven komt. (enkele weken later krijgt het grote publiek herinrichting te zien). Entree museum, (rondleiding gratis).

18. Restaurant DeVijfdeSmaak in De Waakzaamheid Koog aan de Zaan

Gerestaureerde oudste houten horecapand van Nederland

 • Om 11.30 uur en 15 uur Lezing Gé Sombroek (bouwbedrijf Somass) over hotel De Waakzaamheid en Vicomte in Westzaan.
 • Om 13 uur en 17 uur Lezing architect Sjoerd Soeters over het nieuwe stadscentrum in Zaandam.

Retour rondvaartboot naar Zaandam/Monet wandeling

 • Terugtocht rondvaartboot vanaf Rederij De Schans (Zaanse Schans) naar de Koekfabriek in Zaandam 15, 16, 17 en 18 uur.
 • Aansluitend is vanaf De Koekfabriek voor liefhebbers een ingekorte Monetwandeling (€ 5 pp). Je bezoekt ondermeer het theehuis dat Claude Monet in 1871 schilderde en dat speciaal vanwege Open Monumentendag open is.

Andere themaroutes

De Smaakroute

Cultuurroute Muziek / Theater / Poëzie / Verhalenverteller / Film en Fotografie

Lezingen en Rondleidingen

Workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Route Architectuur/Zaans Erfgoed

Route: kunst, design, sieraden, meubels en styling

Extra activiteiten zoals architectuurgids en rondvaartboot vanaf Zaandam

Terug naar vorige pagina

Terug naar vorige pagina