Rondje Zaanse Parels: cultuurroute (muziek, theater, poëzie, film en fotografie)

Rondje Zaanse Parels 14 september van 11 tot 18 uur
Themaroute: Muziek, theater, poëzie, film en fotografie

Stippel zelf een wandelroute uit langs de tientallen activiteiten op 20 locaties of maak een keuze uit een van de zeven themaroutes. Op de plattegrond onder de themaroute worden alle activiteiten op alle locaties aangegeven en kort beschreven.

Praktische informatie

Rondje Zaanse Parels is een wandelroute. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of parkeer de fiets bij een van de fietsparkeerplaatsen. Vanwege de verwachte drukte is het niet mogelijk om de route per fiets af te leggen.
 • Stap uit bij Station Zaandijk. Loop of huur de fietstaxi (06 2250 3234) naar het evenement.
  Stap uit bij Station Zaandam en boek om 11 of 12.30 uur een architectuurgids die door het nieuwe stadscentrum naar de rondvaartboot loopt. Reserveren.
  Stap op de rondvaartboot die om 10.30, 12 en 13.30 uur vertrekt vanaf de kade van de Koekfabriek, Westzijde 188 in Zaandam en de gasten afzet bij het evenement op de Zaanse Schans. Reserveren.
  Neem bus 391 vanaf Amsterdam CS of station Zaandam naar de Zaanse Schans.
  Vanaf de P-Westzijde Zaandam en de Marktstraat Wormerveer vaart de Zaanhopper naar het evenement. zie www.zaanhopper.nl.
  De grootste fietsparkeerplaats is op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (bij het Zaans Museum). Op het terrein van stichting Kalverpolder (nummer 11 op de kaart) is ook ruime parkeergelegenheid voor fietsen (tot 16 uur). Er is beperkte parkeergelegenheid voor fietsen aan het begin van de Kalverringdijk, bij station Zaandijk, het Koogerpark (19), Restaurant DeVijfdeSmaak (18) en tegenover Lagedijk 192 in Zaandijk (7).
  Auto’s kunnen alleen geparkeerd worden op het terrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum.) Let op: dit is betaald parkeren.

Muziek, theater, poëzie, film en fotografie

1. 17e-eeuwse molenaarswoning Smidslaan 3 Zaandijk

 •  Om 16 uur Afsluiting dag met improvisaties op de cello van Frans Wytema. Joke Konijn zal dan gedichten voordragen.

 

Frans Wytema gefotografeerd door Helena Jansz


 • Om 12, 14 en 16 uur draagt Joke Konijn gedichten voor.

2. De Groene Smaak/Zaans Bakkertje Zaandijk

 • Van 14 tot 15 uur muziekoptreden ‘Jazz in Serah’ op locatie: Humph. Vier muzikanten met verschillende muzikale achtergronden maken frisse, dwarse muziek met veel gevoel voor humor en avontuur. Regelmatig treden ze op bij Jazz in Serah en op locatie. Ze staan er om bekend dat ze op een heel klein oppervlak grootse dingen doen. Kom dus vooral luisteren en genieten naar het optreden in de winkel van de Groene Smaak. De foto van Hump is gemaakt door Ben Bahlmann.

5. Kreatief Pakhuis Zaandijk

 • Première YouTube themafilm van filmmaker Steven Geldof: Inspirerende Stamppot
 • Korte video’s over onderwerpen zoals: Hoe maak je een mooie wereld? Over zelfvertrouwen, verbondenheid, vriendschap en hoe ziet een gelukkig leven er uit? Daarvoor zijn 17 mensen geïnterviewd, waaronder Sarah Vermoolen (projectleider Kijk Zaans/Zaanse Parels). Bekjik het filmpje.
 • Om 15 uur: ontmoet de Instagrammers en meld je aan voor de instameet van 27 september op de Zaanse Schans. Aanmelden
 • Esther Prinsze en Brenda JansenLive performance Esther Prinsze en Brenda Jansen.

9. Voetveer Zaandijk

 • Het voetveer vaart van sluis Zaandijk naar Zaanse Schans en vice versa € 1 (tot 12 jr gratis).
 • Benno Graas vertelt aan wachtenden over het bijzondere Zaanwater. Hij is de schrijver van Het Aarden beest, een bijzonder motoravontuur vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis in Wormerveer. De Zaanstreek en het voetveer speelt in het boek af en een rol. Vandaag vertelt hij over zijn vele avonturen.

Langs de route op de Zaanse Schans:

 • Historisch straattheater van Theatermijn.
  Het is al een lange traditie dat er met Zaanse toneelspelers een paar dagen per jaar het straatbeeld van de Schans tot leven gebracht wordt met personages van rond het jaar 1850. Sinds 2013 neemt de Theatermijn (ism Stichting Zaanse Schans) deze traditie onder de loep om er nieuwe verhalen, personages en prachtige plaatjes bij te maken op de Zaanse Schans. De vaste cast wordt aangevuld met nieuw en veelal ook jong bloed wat voor nieuwe energie zorgt in dit geheel.
 • Zaanse Kaper. De kostuumgroep laat kostuums uit verschillende periodes zien. Als textieldetectives hebben ze onderzoek gedaan waardoor de kostuum nauwgezette replica’s zijn.

10. Wipmolen Het Klaverblad Zaanse Schans

 • Stadscomponist Mark Nieuwenhuis, Helena Jansz en rapper Jeroen HaasOm 12.30 uur optreden stadscomponist Mark Nieuwenhuis, rapper Jeroen Haas en gitarist Jeff Heijne. Alle drie de muzikanten spelen een rol in de fotoserie Traversa Musicale van Helena Jansz. Zij heeft daarvoor een aantal muzikanten gefotografeerd op plekken waar ze een speciale binding mee hebben. De bekende stadscomponist/trompetist Mark Nieuwenhuis en rapper Jeroen Haas treden regelmatig samen op en weten er ook vandaag weer  een bijzonder feestje van te maken. Dit keer zorgt Jeff Heijne voor een extra dynamiek.

13. Cacaolab/Zaans Gedaan Zaanse Schans

 • Op ieder half uur (dus half 12, half 1, etc): gedicht stadsdichters Kees Jan Sierhuis en Mandy Pijl over Koetjesreep.
 • Fotoserie van poppen Marlyn Coetsier die een bezoek brachten aan een Zaanse cacaofabriek (fotografie Tim Knol).

16. De Koeienboot Zaanse Schans

 • Om 13, 14, 15 en 16 uur vaart de Koeienboot met goed weer vanaf de houten uitkijktoren bij het Zaans Museum door de polder naar Haaldersbroek. Vaartocht inclusief terugwandeling duurt 1 uur. € 2,50 p.p: contant betalen. Stadsgids/fotograaf Jeroen Breeuwer gaat mee aan boord en trakteert de bezoekers op prachtige verhalen.

19. Koogerpark Koog aan de Zaan

 • Om 13 uur Duo Zaagsel en schors.
  Ditmer tovert beeldende klanken voort uit zijn klarinet die worden gecombineerd met de welluidende voordracht van Jacob Passander, de onofficiële eerste Zaanse stadsdichter. Soms wordt de luisteraar op het verkeerde been gezet maar vaker word je meegesleurd in het diepe gevoelsleven van de dichter.
 • Om 15 uur Jeugdtheaterschool, al sinds 2007 een begrip in de
  Zaanstreek. In 2012 won de school de Cultuurprijs van de Gemeente Zaanstad
  voor haar aandeel in het vormen van jonge theatermakers uit de Zaanstreek.
  Ook Jeugdcabaretier Thijs de Lange begon zijn “theateravontuur” op de
  Theaterschool bij Vanessa Werkhoven.
  Samen met Luca Werkhoven (actrice/zangeres) zal hij zondag 14 september om
  15.00 uur het publiek in het Koogerpark entertainen met een vermakelijke
  combinatie van cabaret en muziek.
 • Om 16 uur Theaterschool Theatermijn. Jonge talenten spelen de voorstelling ‘Atalanta, het leven is (g)een wedstrijd. Zie afbeelding hiernaast.
  Als je op moet, maar je durft eigenlijk niet. Als degene van wie jij zielsveel houdt jou niet ziet staan. Als iedereen om je heen van alles van je verwacht en je voelt dat jij daar niet aan kunt voldoen… dan kun je troost vinden in Atalanta, want je bent de enige niet.
  Atalanta haar moeder overleed bij haar geboorte en haar vader wilde bovendien toch liever een jongen. Ze werd te vondeling gelegd en in het bos opgevoed door beren en jagers. Atalanta ontwikkelde zich tot een sterke, intelligente, sportieve, mooie vrouw. Zo eentje van: alle mannen willen haar en alle vrouwen willen haar zijn. Maar zij wil geen man, ze sterft nog liever.
  Atalanta daagt elke man die naar haar hand dingt uit voor een hardloopwedstrijd. Als de uitdager wint dan zal Atalanta hem huwen maar als Atalanta wint zal de uitdager moeten sterven. Vele mannen vinden na deze wedstrijden hun graf. Tot Hippomenes ten tonele verschijnt en de appel voor Atalanta steeds zuurder begint te smaken.
 • Om 17 uur Muziekprogramma ‘Popprofessor’ Rob Hendriks: Zaanse band First E.
  NH Dagblad/Dagblad Zaanstreek 2 juli 2014

First E (2010) bestaat uit ervaren musici, die op het podium strak in het pak staan en eigenzinnige ‘trippop’ nummers spelen. Het componeren begint vaak bij gitarist Pieter Molenaar. ,,Het klinkt heel raar, maar ik maak muziek vanaf mijn drumstel. Vanuit die basis ontstaan compromisloze liedjes zonder dat het verzandt naar middelmatig. Ruurd Heise staat vervolgens voor de ‘lyrics’ en Rob Hendriks is het type drummer, waarvan ik zeg: ’wauw dat is het’.’’ Hendriks vult aan: ,,Ik denk muzikaal vanuit de hele band, waardoor een mooie interactie ontstaat. Ideaal! Trots zijn we dan ook op twee songs van de cd, die al eerder op single zijn uitgebracht en de top 3 bereikten bij de IndieXL Chart, een wekelijkse selectie van nieuwe Nederlandse onafhankelijke downloads en releases.’’

Retour naar Zaandam/Monet wandeling

 • Terugtocht rondvaartboot vanaf Rederij De Schans (Zaanse Schans) naar de Koekfabriek in Zaandam 15, 16, 17 en 18 uur. Aansluitend is vanaf De Koekfabriek voor liefhebbers een ingekorte Monetwandeling (€ 5 pp). Je bezoekt ondermeer het theehuis dat Claude Monet in 1871 schilderde en dat speciaal vanwege Open Monumentendag open is.

 

Extra activiteiten september/oktober

Bruna Dam 11 Zaandam

20 september van 15-17 uur

 • ‘Meet & greet’ schrijfster Sarah Vermoolen over het geheim achter Kijk Zaans/Zaanse Parels.

Expo Zaanse Parels bij Het Weefhuis, Lagedijk 39 Zaandijk

20 en 21 september 2014 van 13 tot 17 uur

 • Opening 20 september om 13.30 uur:  Sarah Kobak over het Zaans collier en Nicole van der Heijden over haar werk van Pieter Saenredam.
 • 21 september om 14 uur: Joanne Zegers over haar relatie met het Zaanse landschap/workshop oevers tekenen.
 • Beide dagen Gemma van Gelder: Snelportret tekenen.
 • Kunstwerken en foto’s uit het boek Zaanse Parels.
 • Zaans collier en Zaanse ringen edelsmid Sarah Kobak; drieluik Zaan Joanne Zegers; beschilderde houten panelen Ria Hotting; portretten Gemma van Gelder; beelden van Joke Konijn; Nicole van der Heijden met werk ‘Pieter Saenredam’.
 • Fotografie: Mike Bink, Frouke Hoekstra, Tim Knol en Edith van Leeuwen
 • Instagramfotografie: Monique Anröchte, Marjolein Lensink en Linda Smit.

www.hetweefhuis.nl

Theatersalon Zaantheater Zaandam

28 september 2014 om 16 uur

 • Theatermaker Bruun Kuijt zorgt op zes zondagmiddagen voor een uurtje vermaak, inspiratie, interessante gasten en boeiende optredens. De Zaanse Parels spelen ook een rol. Sarah Vermoolen, projectleider en schrijfster van Kijk Zaans en Zaanse Parels, is 28 september een van de gasten.

Zaantheater Zaandam

3 en 4 oktober 2014

 • Voorstelling van Het Pact, het nieuwe huisgezelschap van het Zaantheater.

9 oktober 2014

 • Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis op de Zaanse Schans. Met bijpassende gerechten en verhalen van de stichting Monet in Zaandam.

De Smaakroute

Cultuurroute Muziek / Theater / Poëzie / Verhalenverteller / Film en Fotografie

Lezingen en Rondleidingen

Workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Route Architectuur/Zaans Erfgoed

Route: kunst, design, sieraden, meubels en styling

Extra activiteiten zoals architectuurgids en rondvaartboot vanaf Zaandam

Terug naar vorige pagina

Onderstaande pagina’s kun je ook zelf printen om mee te nemen op 14 september.

Terug naar vorige pagina