Rondje Zaanse Parels: lezingen en rondleidingen

Rondje Zaanse Parels 14 september van 11 tot 18 uur

Themaroute: lezingen en rondleidingen

Stippel zelf een wandelroute uit langs de tientallen activiteiten op 20 locaties of maak een keuze uit een van de zeven themaroutes. Op de plattegrond onder deze themaroute worden alle activiteiten op alle locaties aangegeven en kort beschreven.

Praktische informatie

Rondje Zaanse Parels is een wandelroute. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of parkeer de fiets bij een van de fietsparkeerplaatsen. Vanwege de verwachte drukte is het niet mogelijk om de route per fiets af te leggen.
 • Stap uit bij Station Zaandijk. Loop of huur de fietstaxi (06 2250 3234) naar het evenement.
  Stap uit bij Station Zaandam en boek om 11 of 12.30 uur een architectuurgids die door het nieuwe stadscentrum naar de rondvaartboot loopt. Reserveren.
  Stap op de rondvaartboot die om 10.30, 12 en 13.30 uur vertrekt vanaf de kade van de Koekfabriek, Westzijde 188 in Zaandam en de gasten afzet bij het evenement op de Zaanse Schans. Reserveren.
  Neem bus 391 vanaf Amsterdam CS of station Zaandam naar de Zaanse Schans.
  Vanaf de P-Westzijde Zaandam en de Marktstraat Wormerveer vaart de Zaanhopper naar het evenement. zie www.zaanhopper.nl.
  De grootste fietsparkeerplaats is op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (bij het Zaans Museum). Op het terrein van stichting Kalverpolder (nummer 11 op de kaart) is ook ruime parkeergelegenheid voor fietsen (tot 16 uur). Er is beperkte parkeergelegenheid voor fietsen aan het begin van de Kalverringdijk, bij station Zaandijk, het Koogerpark (19), Restaurant DeVijfdeSmaak (18) en tegenover Lagedijk 192 in Zaandijk (7).
  Auto’s kunnen alleen geparkeerd worden op het terrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum.) Let op: dit is betaald parkeren.

Lezingen en rondleidingen

Extra rondvaart en gids Zaandam 14 september 2014

 • Vertrek station Zaandam om 11 en 12.30 uur Wandeling met architectuurgids Babel door nieuwe stadcentrum over Gedempte Gracht en Westzijde naar rondvaartboot. e 5,- p.p.: contant betalen. Reserveren noodzakelijk via www.kijkzaans.nl.
 • Vanaf Koekfabriek (betaald parkeren) Zaandam vaart rondvaartboot om 10.30, 12 en 13.30 uur naar evenement. Wethouder Dennis Straat en programmamanager ZaanIJ Gert Grandiek van gemeente Zaanstad vertellen aan boord over de bijzondere geschiedenis en spannende ontwikkelingen langs de Zaan. Retour € 2,50 ( tot 16 jr € 1): contant betalen. Reserveren via www.kijkzaans.nl.

Retour Zaandam/Monet wandeling

 • Terugtocht rondvaartboot vanaf Rederij De Schans (Zaanse Schans) naar de Koekfabriek: 15, 16, 17 en 18 uur. Aansluitend is voor liefhebbers een ingekorte Monetwandeling (€ 5 pp). Je bezoekt ondermeer het theehuis dat Claude Monet in 1871 schilderde en dat speciaal vanwege Open Monumentendag open is.

Rondje Zaanse Parels

1. 17e-eeuwse molenaarswoning Smidslaan 3 Zaandijk 

 • Lezing over restauratieproject Frans Wytema
 • Lezing en kunst Joanne Zegers.

3. Museum Honig Breethuis Zaandijk

Let op: Honig Breethuis gaat pas om 13 uur open.

 • Rondleiding monumentaal pand (1710) en ontdek hoe een Zaanse koopmansfamilie rond 1830 woonde en werkte.

6. Zaandijkerkerk

 • Rondleiding in de Zaandijkerkerk die een nieuw leven krijgt. Restauratie Hooyschuur Architecten. Ontwerp voor toekomstige appartementen is van Nunc Architecten. Meer informatie over de restauratie van de Zaandijkerkerk en de units voor sociale woningbouw die hier worden gerealiseerd voor starters.

7. Lagedijk 192 Zaandijk

 • Van Puist tot parel: Om 12, 13, 14, 15 en 16 uur drie opeenvolgende lezingen over de metamorfose die de omgeving van de Zaandijkerkerk te wachten staat. Nu is het nog een braakliggend lelijk stuk terrein waar je snel voorbij loopt. Maar…
 • Paul Riteco vertelt op de Lagedijk 192 (1e etage) over zijn plannen om in historisch interessante leegstaande fabriekspanden een eet-en-drinkbelevingscentrum te maken met kleine ondernemers die bijzondere dranken en producten maken.  Zoals bijvoorbeeld de likeurstokerij van de Tweekoppige Phoenix en Breugems brouwerij. Jeroen Hooyschuur Architecten vertelt vervolgens over de stedebouwkundige plannen voor de Zaandijkerkerk. Tot slot krijgt de bezoeker een mooi verhaal over de eigenzinnige biertjes van Breugems brouwerij die hier worden gebrouwen.

Op het terrein tegenover Lagedijk 192 waar de plannen in de toekomst worden uitgevoerd is een mogelijkheid om de fietsen te stallen zodat je van hier uit de wandelroute kunt starten.

8. Voormalige 17e-eeuwse bakkerij uit Westzaan, Lagedijk 266 Zaandijk

 • Demonstratie van oude ambachten en rondleiding door Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs. Te zien zijn foto’s van de oude bakkerij toen deze nog in bedrijf was in Westzaan. Er wordt een film vertoond van de herbouw op het voormalige fabrieksterrein van Van Wijngaarden (Zaanse mayonaise). Bart en zijn ploeg zullen die dag aan het werk zijn zodat de bezoeker zelf kan aanschouwen hoe een monument opnieuw wordt opgebouwd.

9. Voetveer Zaandijk

 • Het voetveer vaart van sluis Zaandijk naar Zaanse Schans en vice versa € 1 (tot 12 jr gratis).
 • Benno Graas vertelt aan wachtenden over het bijzondere Zaanwater. Hij is de schrijver van Het Aarden beest, een bijzonder motoravontuur vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis in Wormerveer. De Zaanstreek en het voetveer speelt in het boek af en een rol. Vandaag vertelt hij over zijn vele avonturen.

11. Stichting Kalverpolder Zaanse Schans

 • Van 11 tot 16 uur vaart een boot door de Kalverpolder naar de houten uitkijktoren. Uitleg over natuurgebied en het intensieve werk van de tientallen vrijwilligers.

12. Houtzaagmolen Het Jonge Schaap Zaanse Schans

 • Rondleiding molen waar nog altijd met windkracht hout wordt gezaagd dat met boomstammen over de rivier de Zaan wordt aangevoerd. Een film toont de herbouw van de molen.

14. Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaanse Schans

1e etage

 • Om 11.30 uur Pieter Hildering (Hiltex, Zaanse Ondernemersprijs 2013) Lezing over Plezier in je werk.
  Aankondiging spreker: Ruud Keinemans (Zaanse Ondernemersprijs/eigenaar Restaurant De Hoop op ‘dSwarte Walvis)
 • Om 12 uur Lezing Bas Husslage over Pinksterzaan. Wat is de relatie tussen de Zaanse Schans en Derde Pinksterdag? En waar komt de naam Schans vandaan? Cultuur ondernemer/schrijver Bas Husslage zocht het uit en organiseert sindsdien jaarlijks een evenement rond deze bekende Zaanse feestdag.
  De foto is van Hessel Kraaij en is gemaakt tijdens Pinksterzaan 2013.
 • Om 13 uur Architect Eva Stache: met maakbare maquettes kun je ter plekke je eigen huis samenstellen in een groene uitstraling.
  Aankondiging spreker: Leonie Groen (journalist Noordhollands Dagblad)
 • Om 14 uur Barbara en Egbert van Wijk, oprichters van de stichting Jacob Cornelisz van Oostsanen. Zij hebben deze belangrijke meesterschilder weer tot leven gebracht. Door de hernieuwde belangstelling zijn er recent al verschillende tentoonstellingen aan hem gewijd. Reproductie van het unieke schetsboekje ‘Het vroegste Amsterdamse schetsboek’ is te koop.
  Aankondiging spreker: Leonie Groen (journalist Noordhollands Dagblad)
 • Let op: de lezing over de Zaanse Hout Akademie is helaas afgelast vanwege persoonlijke omstandigheden.
 • Om 16 uur Jacob Spaander over zijn droom voor een Zaans ecodorp.
  Aankondiging spreker: Leonie Groen (journalist Noordhollands Dagblad)

15. Zaans Museum Zaanse Schans

 • Preview: Rondleiding om 14 en 15 uur metamorfose museum (enkele weken later krijgt het grote publiek herinrichting te zien). Entree museum, (rondleiding gratis).

16. De Koeienboot Zaanse Schans

 • Om 13, 14, 15 en 16 uur vaart de Koeienboot met goed weer vanaf de houten uitkijktoren bij het Zaans Museum door de polder naar Haaldersbroek. Aan boord krijg je prachtige persoonlijke verhalen over de omgeving die werelderfgoedkwaliteit heeft en waar de gidsen zijn opgegroeid. Vaartocht inclusief terugwandeling duurt 1 uur. € 2,50 p.p: contant betalen.
 • Stadsgids/fotograaf Jeroen Breeuwer gaat mee aan boord en trakteert de bezoekers op prachtige verhalen.

18. Restaurant DeVijfdeSmaak in De Waakzaamheid Koog aan de Zaan

 • Om 11.30 uur en 15 uur Lezing Gé Sombroek (bouwbedrijf Somass) over hotel De Waakzaamheid en Vicomte in Westzaan. Bouwbedrijf Somass is al tientallen jaren specialist in de Zaanse houtbouw. Het gevolg is dat er in de gehele Zaanstreek weer overal ‘groene sprongetjes’ van authentieke groene Zaanse panden te zien zijn. Het bouwbedrijf heeft ook De Waakzaamheid, dat bijna de prijs kreeg voor mooiste pand van Nederland, weer in de oude glorie hersteld. Gé Sombroek vertelt over de restauratie en over een project in Westzaan waar een bijzonder wijkje wordt gebouwd.
  Aankondiging spreker 15 uur: Rob Verweij
 • Om 13 uur en 17 uur Lezing architect Sjoerd Soeters van architectenbureau Soeters van Eldonk over het nieuwe stadscentrum. De metamorfose van het nieuwe stadscentrum heeft Zaandam internationaal op de kaart gezet. Door de opvallende eigen architectuur die de eeuwenoude Zaanse traditie weer tot leven heeft gebracht, is Zaandam weer een eigentijds maar ook heel bijzonder centrum geworden. Het plan Inverdan is nog niet klaar. Kom luisteren naar Sjoerd Soeters.
  Aankondiging spreker 13 uur: Simone Spakman en om 17 uur Rob Verweij

19. Koogerpark Koog aan de Zaan

 • Om 13.30 uur Lezing Tussen Zuiddijk en Zaan. Simone Ronchetti, Ella Vlug, Laura Dumas en Gea Zwart fantaseren over de Zuiddijkbuurt. Vier bewoners, waarvan twee ook ondernemer, uit de wijk vertellen hoe zij deze dromen werkelijkheid willen laten worden. Bij Tussen Zuiddijk en Zaan zijn ondernemers en bewoners betrokken. Samen worden er leuke ideeën bedacht én uitgevoerd zodat deze historisch interessante buurt in Zaandam weer een flinke boost krijgt. Als afsluiting wordt een goody bag, gevuld door de Zuiddijkse Parels, uitgedeeld. Dit zolang de voorraad strekt want op=op.
 • Om 14 uur Erwin Stam/Suat Yigitsoy van Stichting Bewonersbedrijven Zaanstad: Zet je eigen wijkonderneming op. Bewoners in de Vogelaarbuurt Poelenburg (Zaandam) creëren eigen voorzieningen waardoor de buurt leefbaar wordt, de saamhorigheid toeneemt en werklozen weer een kans krijgen om mee te doen.
 • Om 14.30 uur: BenX4all: inspirerend verhaal over ‘Het nieuwe gratis’. Ben heeft tientallen jaren bij een bekend Zaans bedrijf gewerkt en ideeën gevormd over welke rol geld wel of niet zou kunnen spelen. Na zijn pensionering is hij zijn ideeën gaan uitwerken. Zijn missie, die al heeft geleid tot een bezoek aan het Ministerie van Economische Zaken, zet zijn toehoorders aan het denken. Ben zorgt er voor dat je in ieder geval geprikkeld wordt om eens op een andere manier naar bekende zaken te kijken.

Retour rondvaartboot naar Zaandam/Monet wandeling

 • Terugtocht rondvaartboot vanaf Rederij De Schans (Zaanse Schans) naar de Koekfabriek in Zaandam 15, 16, 17 en 18 uur. Aansluitend is vanaf De Koekfabriek voor liefhebbers een ingekorte Monetwandeling (€ 5 pp). Je bezoekt ondermeer het theehuis dat Claude Monet in 1871 schilderde en dat speciaal vanwege Open Monumentendag open is.

 

Extra activiteiten september/oktober

Bruna Dam 11 Zaandam

20 september van 15.00-17 uur uur

‘Meet & greet’ schrijfster Sarah Vermoolen over het geheim achter Kijk Zaans/Zaanse Parels.

Expo Zaanse Parels bij Het Weefhuis, Lagedijk 39 Zaandijk

20 en 21 september 2014 van 13 tot 17 uur

Opening 20 september om 13.30 uur:  Sarah Kobak over het Zaans collier en Nicole van der Heijden over haar werk van Pieter Saenredam.•

• 21 september om 14 uur: Joanne Zegers over haar relatie met het Zaanse landschap/workshop oevers tekenen.

www.hetweefhuis.nl

Forbo Assendelft

8 oktober 2014

Zelf zien hoe lijnolie vermengd met hars, houtmeel en kalksteen een prachtige Marmoleumvloer wordt? Kom naar de rondleiding in de Forbo fabriek (Assendelft). Aanmelden

Overige themaroutes

De Smaakroute

Cultuurroute Muziek / Theater / Poëzie / Verhalenverteller / Film en Fotografie

Lezingen en Rondleidingen

Workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Route Architectuur/Zaans Erfgoed

Route: kunst, design, sieraden, meubels en styling

Extra activiteiten zoals architectuurgids en rondvaartboot vanaf Zaandam

Terug naar vorige pagina

Terug naar vorige pagina