Rondje Zaanse Parels: workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels 14 september van 11 tot 18 uur

Themaroute: workshops en demonstraties

Stippel zelf een wandelroute uit langs de tientallen activiteiten op 20 locaties of maak een keuze uit een van de zeven themaroutes. Op de plattegrond onder deze themaroute worden alle activiteiten op alle locaties aangegeven en kort beschreven.

Praktische informatie

Rondje Zaanse Parels is een wandelroute. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of parkeer de fiets bij een van de fietsparkeerplaatsen. Vanwege de verwachte drukte is het niet mogelijk om de route per fiets af te leggen.
 • Stap uit bij Station Zaandijk. Loop of huur de fietstaxi (06 2250 3234) naar het evenement.
  Stap uit bij Station Zaandam en boek om 11 of 12.30 uur een architectuurgids die door het nieuwe stadscentrum naar de rondvaartboot loopt. Reserveren.
  Stap op de rondvaartboot die om 10.30, 12 en 13.30 uur vertrekt vanaf de kade van de Koekfabriek, Westzijde 188 in Zaandam en de gasten afzet bij het evenement op de Zaanse Schans. Reserveren.
  Neem bus 391 vanaf Amsterdam CS of station Zaandam naar de Zaanse Schans.
  Vanaf de P-Westzijde Zaandam en de Marktstraat Wormerveer vaart de Zaanhopper naar het evenement. zie www.zaanhopper.nl.
  De grootste fietsparkeerplaats is op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum). Op het terrein van stichting Kalverpolder (nummer 11 op de kaart) is ook ruime parkeergelegenheid voor fietsen (tot 16 uur). Er is beperkte parkeergelegenheid voor fietsen aan het begin van de Kalverringdijk, bij station Zaandijk, het Koogerpark (19), Restaurant DeVijfdeSmaak (18) en tegenover Lagedijk 192 in Zaandijk (7).
  Auto’s kunnen alleen geparkeerd worden op het terrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum.) Let op: dit is betaald parkeren.

Workshops en demonstraties

1. 17e-eeuwse molenaarswoning Smidslaan 3 Zaandijk 

 • Workshop textielkunstenaar Nynke van Amersfoort: collages maken van bewerkt Nepalees en andere zijdepapieren tot kaart of schilderij.

2. De Groene Smaak/Zaans Bakkertje Zaandijk

 • Kleurenanalyse styliste modezaak ANS uit Zaandam. Petra Hesse van de stijlvolle modezaak met kwaliteitskleding voor vrouwen geeft op zolder van De Groene Smaak vrouwen een advies welke kleuren het beste bij haar passen.

5. Kreatief Pakhuis Zaandijk

 • Interieurarchitect Tanja Nieuwenhuyzen Kruseman (HenNK) bouwt samen met volwassenen en kinderen een enorm bouwwerk.
 • Architect Martijn van der Hout (HenNK) presenteert Het Nieuwe Zaanse Huis.
 • Proeverij oliën K’OOK! uit Wormerveer die ze hebben uitgekozen op kwaliteit en een bijzondere smaak. De oliën komen uit Italië. In de winkel kun je de fles weer laten bijvullen.
 • Jan Hein Bakker: plannen herbouw luchthuis Zaandam.

8. Voormalige 17e-eeuwse bakkerij uit Westzaan, Lagedijk 266 Zaandijk

 • Demonstratie van oude ambachten en rondleiding door Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs. Te zien zijn foto’s van de oude bakkerij toen deze nog in bedrijf was in Westzaan. Er wordt een film vertoond van de herbouw op het terrein waar ooit de fabriek van Van Wijngaarden stond. Bart en zijn ploeg zullen die dag aan het werk zijn zodat de bezoeker zelf kan aanschouwen hoe een monument opnieuw wordt opgebouwd.

9. Voetveer Zaandijk

 • Het voetveer vaart van sluis Zaandijk naar Zaanse Schans en vice versa € 1 (tot 12 jr gratis).
 • Benno Graas vertelt aan wachtenden over het bijzondere Zaanwater. Hij is de schrijver van Het Aarden beest, een bijzonder motoravontuur vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis in Wormerveer. De Zaanstreek en het voetveer speelt in het boek af en een rol. Vandaag vertelt hij over zijn vele avonturen.

12. Houtzaagmolen Het Jonge Schaap Zaandijk

 • Demonstratie smederij Kaaijk Metaalbewerking. Al generaties lang maakt deze smederij uit Zaandam vakwerk. Ze werken nog altijd met de eeuwenoude technieken maar zetten ook de nieuwste methodes in. Jan Willem Kaaijk geeft een demonstratie bij de Houtzaagmolen waar ze ook het smeedwerk voor hebben geleverd. Bezoekers mogen het ook uitproberen.

13. Cacaolab/Zaans Gedaan Zaanse Schnas

 • Ieder uur (van 11 tot 17 uur) : demo traditioneel chocolade maken. Bezoekers mogen meedoen met het wannen.

14. Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaanse Schans

 • Jeroen Gruijs met het Zaanse Plankie (7 kleine gerechten). Je kunt bij Jeroen van Groeneveld Eten een kookworkshop boeken waarbij je de zeven Zaanse gerechten zelf leert maken. De recepten krijg je mee naar huis en het boek Zaanse Parels. Op 14 september kun je een gerecht al proeven.
 • Om 13 uur Architect Eva Stache: met maakbare maquettes kun je ter plekke je eigen huis samenstellen in een groene uitstraling. Duurzaam en energieneutraal wonen kan in een Tangram huis.

 17. Tweekoppige Phoenix Zaanse SchansBob Ross in de Zaanstreek

 • Demonstratie workshop ’t Kwassie XL (Zaandam): ‘Bob Ross in de Zaanstreek’. Zie de afbeelding hiernaast.

Extra activiteiten september/oktober

Het Weefhuis, Lagedijk 39 Zaandijk

20 en 21 september 2014 van 13 tot 17 uur

 • 21 september 14 uur: Joanne Zegers over haar relatie met het Zaanse landschap/workshop oevers tekenen.

www.hetweefhuis.nl

Saense kookworkshop Zaans Plankie

28 september/oktober

 • Maak en eet met chefkok Jeroen Gruijs van Groeneveld Eten zeven Zaanse gerechtjes. Workshop kost € 85 (incl. recepten, consumpties, kookshort, btw, boek Zaanse Parels). www.groeneveldeten.nl

Forbo Assendelft

8 oktober 2014

 • Zelf zien hoe lijnolie vermengd met hars, houtmeel en kalksteen een prachtige Marmoleumvloer wordt? Kom naar de rondleiding in de Forbo fabriek (Assendelft). Aanmelden

Overige themaroutes

De Smaakroute

Cultuurroute Muziek / Theater / Poëzie / Verhalenverteller / Film en Fotografie

Lezingen en Rondleidingen

Workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Route Architectuur/Zaans Erfgoed

Route: kunst, design, sieraden, meubels en styling

Extra activiteiten zoals architectuurgids en rondvaartboot vanaf Zaandam

Terug naar vorige pagina

 

Terug naar vorige pagina